Gospodarstvenici traže da radnici idu u mirovinu kada navrše 40 godina staža

Poslovna zajednica u Republici Srpskoj traži da se zakonski propiše rješenje prema kojem se pravo na starosnu mirovinu ostvaruje kada radnik navrši 40 godina staža, bez obzira na godine života.

Time bi se, smatraju, osigurala jednaka i nediskriminatorsku primjena Zakona o PIORS-a.

Iz Gospodarske komore RS-a su, stoga, dostavili Narodnoj skupštini i ministru rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenku Savanoviću Inicijativu za predlaganje amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, po hitnom postupku.

– Značajno je naglasiti kako se osobi koja navrši 40 godina mirovinskog staža, bez obzira na godine života, neminovno smanjuje radna sposobnost i kapaciteti adekvatnog izvršavanja radnih zadataka, zbog čega bi ovaj uvjet za ostvarivanje starosne mirovine trebalo da bude sasvim dovoljan.

Ograničavanje uvjeta za ostvarivanje starosne mirovine godinama života, pored godina mirovinskog staža, poslodavce dovodi u situaciju da nose teret socijalnog zbrinjavanja radnika iako to nema svoje opravdanje, ni sa stajališta zaposlenog koji više nema dovoljne radne kapacitete, ni s aspekta poslodavca koji nema radnika koji može da zadovolji zahtjeve procesa rada – smatraju u Gospodarskoj komori.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Papa Franjo

Papa pozvao muslimane, protestante i katolike da se zajedno odupru “barbarskim napadima”

Policija

Muškarac počinio samoubojstvo vatrenim oružjem