Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Gospa od Anđela, Porcijunkula

Pročitajte i ovo

Na blagdan Gospe od Anđela, 2. kolovoza, franjevci se, prema predaji, sjećaju obraćenja Sv. Franje iz 1208. u Porcijunkuli, u talijanskom Asizu.

Porcijunkula je kolijevka franjevaštva. Ta crkvica podno Asiza, postala je okupljalište prvih Franjinih sljedbenika. U njoj su se franjevci sastajali, slavili kapitule te molili. Porcijunkula je zapravo jedno malo svetište Sv. Marije Anđeoske koju je Sv. Franjo osobito volio. Zanimljivo, crkvica Porcijunkula nalazi se danas unutar Bazilike Sv. Marije Anđeoske koja je građena za vrijeme pape Pija V. od 1569. do 1679. Pio X. uzdigao je baziliku na čast papinske bazilike nazivajući je “majkom i glavom svih crkava Franjevačkog reda”.

Također, na blagdan Gospe od Anđela vjernici diljem svijeta mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni, ako ispune postavljene uvjete. Obično je to potreba hodočašća na unaprijed određeno mjesto s crkvom ili katedralom, sveta ispovijed, sudjelovanje na misi, pričest te prigodne molitve na nakanu Svetoga Oca.

Slaveći Gospu od Anđela vjernici dobivaju također i poticaj da se sjete svog anđela čuvara, te mu uputiti zahvalnost za sve trenutke kad ih je štitio i čuvao.

Inače, zdanje u Asizu je doživjelo teška oštećenja u potresu 1997. Nakon obnoviteljskih graditeljskih zahvata otvoreno je vjerničkoj pobožnosti baš na Porcijunkulu 1999.

Ime Porcijunkula dolazi iz latinskog jezika, a znači komadić.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji samo jedna župa ima Gospu od Anđela kao nebesku zaštitnicu: Gornja Tramošnica u blizini Gradačca.

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Političari traže da se SFF održava nekoliko puta godišnje kako bi skrenuo pažnju javnosti s afera

Glavna tema u bh. medijima ovih dana je svakako Sarajevo Film Festival koji je zasjenio sve afere političara koje...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo