Utorak, 5 srpnja, 2022

Godišnje izvješće MUP-a KSB: Za trećinu više slučajeva nasilja u obitelji, radari ‘slikali’ 91.662 puta, u Vitezu i Busovači zaplijenjeno 27 kg Speed-a

Pročitajte i ovo

Stanje sigurnosti na području Kantona Središnja Bosna u 2021. godini ocijenjeno je kao zadovoljavajuće, stoji u izvješću koje su objavili iz Ministarstva unutarnjih poslova KSB.

Postotak ukupne rasvijetljenosti kaznenih djela zadržan je na visokih 86 posto, a u tijeku prošle godine registrirano je ukupno 1.071 kazneno djelo, što je za 55 djela više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Postotak riješenosti djela po nepoznatom počinitelju iznosi 65 posto, a u prošloj godini riješeno je i 13 djela iz ranijeg perioda. prijavljena je ukupno 1.071 osoba, što je u odnosu prethodnu godinu povećanje za 112, od kojih je 441 povratnik u vršenju djela i 32 maloljetnika.

“U oblasti kriminaliteta posebna pažnja posvećena je borbi protiv imovinskih delikata, koji su najbrojniji u ovoj oblasti, gdje su evidentni izuzetno dobri rezultati na razini Uprave policije MUP-a. Ovakvih djela je evidentirano ukupno 418”, rekao je Hasan Hodžić, glasnogovornik policijskog komesara MUP-a SBK.

U 2021. godini izvršeno je devet djela razbojništva (dva u pokušaju), od kojih je pet rasvijetljeno, kao i jedno iz prošle godine.

Smanjen je, kaže Hodžić, i broj teških krađa vozila za čak 68 posto.

“U tijeku 2021. godine evidentirano je sedam takvih krađa, od kojih je rasvijetljeno šest. U Važno je naglasiti da su gotovo sva otuđena vozila starije proizvodnje i uglavnom su korištena za izvršenje drugih djela”, kazao je Hodžić.

Prošle godine nije bilo evidentiranih kaznenih djela ubojstava, a uspješno su rasvijetljena tri djela pokušaja ubojstva, dva na području Viteza i jedno na području Fojnice.

“Pored navedenog, na području Bugojna je prijavljeno kazneno djelo „čedomorstva“, po kojem i dalje postupaju službenici policije.

U samo tri akcije na području Viteza i Busovače zaplijenjeno je i oko 27 kg opojne droge speed, dok je u jednoj akciji u Novom Travniku pronađeno 26 zamotuljaka opojne droge. Također, pronađene su i značajne količine opojne droge cannabis, kao i određene količine opojnih droga heroin i kokain.

Djela koja su u zadnje vrijeme u porastu, ona računalne prevare, tijekom izvještajnog perioda prijavljeno je 13, od kojih je rasvijetljeno 10.

Također, uspješno je rasvijetljeno šest djela „lažno prijavljivanje”, koja su počinjena na području općine Vitez, zbog čega su slobode lišene dvije osobe.

Posebno zabrinjava porast broja kaznenih djela „nasilja u obitelji“.

“Zabilježeno je ukupno 98 djela nasilja u obitelji, što je za 23 djela ili 31 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Za izvršenje navedenih djela prijavljeno je ukupno 100 osoba, od kojih je 41 povratnik u izvršavanju ovog djela”, rekao je Hodžić.

Smanjen je i broj prometnih nesreća, i to za 270 u odnosu na 2020. godinu. U tijeku

2021.godine evidentirane su 1.832 prometne nesreće. Broj teže i lakše ozlijeđenih osoba u odnosu na godinu prije je znatno smanjen.

Zbog alkoholiziranosti je isključeno ukupno 1.079 vozača, od kojih je 617 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjena zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila, što predstavlja povećanje za 69.

U izvještajnom razdoblju, kontinuiranim korištenjem radarskih sistema, stacioniranih i mobilnih, evidentirano je ukupno 91.662 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, što je povećanje za 31.824 ili 35 posto, kada su evidentirana 59.838 prekršaja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Sa 60. scenom koju je danas udario načelnik Asim Mekić, u mjestu Jelinak kod Busovače, završeno je snimanje filma...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo