spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Glavosijek svetog Ivana Krstitelja proslavljen u Podmilačju

Župa svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju, kod Jajca, proslavila je svečano svoj drugi patron svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja ili Glavosijek svetog Ivana Krstitelja.

Na sv. Misu u 11 sati iz svih dijelova jajačkoga kraja u to najstarije bosansko svetište i mjesto pokore i molitve, došao je veliki broj vjernika, hodočasnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Emanuel Radić, novi samostanski i župni vikar u Franjevačkom samostanu sv. Luke u Jajcu, u suslavlju domaćega župnika fra Filipa Karadže, gvardijana fra Vinka Markovića, fra Ivanka Vuka, fra Antonija Gašića i fra Nikice Vujice.

U svojoj propovijedi fra Emanuel je govorio: Životna napetost između Božje svetosti i ljudske grešnosti izražena je u evanđelju današnje svetkovine. Napetost se može shvatiti i pojedinačno i zajednički. Svaki vjernik kada pokuša u sebi osjetiti taj glas, shvatiti će da je potreban jedan duhovni napor kako bi prevladao svoje strahove. Redovito su ljudi s takvim vlastitim nemirima nevidljivi i jedino pred Bogom mogu osjetiti što to znači kad Isus kaže svim izmučenim i napaćenim ljudima: Dođite k meni svi vi izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti… Sveti Ivan Krstitelj, koji je preteča Kristov, glasnik je Božje pravde i svetosti te svjedoči za svjetlo. O svjetlu spasenja imamo svjedočanstvo u evanđelju: Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet. Ovo svjedočanstvo daje nadu za sve ljude na zemlji. Nema izuzetka. Kad sam spominjao napetost između Božje svetosti i ljudske grešnosti, spomenuo sam da to može biti i na razini zajednice, počevši od obitelji, naroda, Crkve.

Dok naše osobne drame i bilo kakvi duhovni nemiri nisu u nekakvom prvom planu, i kao takve su pod Božjom zaštitom, ona napetost koja se događa javno uvijek je vidljiva i itekako zna pogađati bilo koje vrijeme, pa i odraziti se na ljudske živote. Pogotovo na našim prostorima gdje mi ne možemo pronaći stoljeće bez nekakvog rata, ustanka, protesta, nezadovoljstva… i sve te nesretne pojave teško se mogu zaboraviti… Svaka sveta Misa je i naša molitva za svetost života. Biti svet po uzoru na Ivana Krstitelja znači vjerovati da je smrt dio života, a ne kraj života. Pozvani smo po sakramentu krštenja da naša vjera bude utemeljena na Kristovom uskrsnuću. Glavosijek Ivana Krstitelja poruka je svima nama da je smrt pobijeđena u Kristu Isusu.“
Na sv. Misi su s. M. Dragica Ljubos i s. M. Gizela Dolić vodile sviranje i pjevanje. Bilo je lijepo vidjeti i čuti zajednički nastup pjevača župnih zborova iz Jajca, Pougarja i Podmilačja. Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio fra Emanuelu Radiću, svim svećenicima, časnim sestrama, pjevačkom zboru i vjernicima na dolasku te molitvenoj i svakoj drugoj podršci za ovaj blagdan. Nakon sv. Mise vjernici su se zadržali na okrjepi ispred župnog ureda.

KTA BIH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM