Petak, 27 svibnja, 2022

Ginekolog objašnjava: Trebaju li se trudnice cijepiti?

Pročitajte i ovo

SPECIJALIST ginekologije i opstetricije Velimir Šimunić jutros je na HRT-u ponovio: trudnice se trebaju cijepiti!

“Cjepivo je apsolutno sigurno. Opće je mišljenje, ne samo naše struke, nego i šire i na temelju svjetskih iskustava da se trudnice trebaju cijepiti, žene koje su neplodne i u postupku umjetne oplodnje isto se trebaju cijepiti, dojilje također. Nema dileme, nema alternative.
Utvrdilo se da je sve puno bolje nego oboljeti od covida”, rekao je Šimunić.

“Bez obzira u kojoj je fazi trudnoće, trudnica se treba cijepiti”, dodao je.

Doktori koji su gostovali u emisiji Dobro jutro Hrvatska rekli su da nema kliničkih istraživanja jer se i zazire kod trudnica od pravog pokusa te da se u takvim slučajevima ide na opservacijske studije koje se temelje na iskustvu. U ovom slučaju na oko 200 tisuća trudnica, od kojih je 80 tisuća u Britaniji, rekao je Gordan Zlopaša, također specijalist ginekologije i opstetricije i šef odjela u Petrovoj bolnici.

“Bitno je da se spoznalo da što se nekada nije znalo da trudnice kada obolijevaju od covida imaju puno veće rizike i simptome. A što se tiče trudnica, one su apriori rizičnije za bilo koju bolest”, dodao je Šimunić.

“Skoro da i nema niti jedne zemlje na svijetu koja nije preporučila cijepljenje trudnica”, rekao je Šimunić.

“Potencijalna štetnost covid bolesti toliko je puno veća da gotovo nema dileme”

Zlopaša je istaknuo je da je u svibnju njemačko društvo ginekologa izdalo svoje preporuke za cijepljenje trudnica i dojilja gdje su kako je rekao, iznijeli frapantne podatke o težini mogućeg ishoda covid bolesti kod trudnica.

“Potencijalna štetnost covid bolesti toliko je puno veća da gotovo nema dileme. Dvadeset i šest puta veća je smrtnost opisana kod trudnica koje obole od covida, 23 puta je veća potreba za respiratorom, 10 puta veća je potreba za ECMO uređajima. Tome svjedočimo i mi. U prvom valu nismo imali taj osjećaj, nismo imali takav uvid u to da su trudnice toliko rizičnije. Je li novi soj s kojim se susrećemo ili smo jednostavno sada pametniji, ali vidimo da trudnice razvijaju teže kliničke slike”, rekao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Poznato koliko će novca nezaposlene porodilje mjesečno dobivati u FBiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izrazio je zahvalnost što je na sjednici u četvrtak Dom naroda...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo