Gimnazijalci Srednje škole Vitez u posjetu Saboru ŽSB

0
57

Nastavljajući dobru praksu i međusobnu suradnju OO Mladeži HDZ BiH Vitez i profesori Srednje škole Vitez organizirali su sada već tradicionalni praktični sat politike za učenike i učenice trećih razreda SŠ Vitez- smjer opća gimnazija.

Domaćin u Saboru bila je zastupnica Dajana Maros i sama bivša učenica SŠ Vitez, koja je uz riječi dobrodošlice učenicima i profesorima održala kratku prezentaciju o vlastitim iskustvima rada u ovom zakonodavnom tijelu te Ustavom ŽSB i ostalim poslovničkim procedurama. Učenike je pozdravio i predsjednik OO M HDZ BiH Vitez Jakov Križanović uputivši poziv gostima za snažnije političko opismenjavanje i angažman u lokalnoj zajednici kroz brojne organizacije koje u Vitezu postoje i nude prigodu mladih ljudima da budu vidljivi u procesu donošenja odluka. Praktičnom satu politike nazočio je i ministar u Vladi ŽSB Anto Matić koji je s nazočnima podijelio vlastita iskustva i govorio više o radu izvršne vlasti. Matić je izdvojio stipendiranje učenika, programe stručnog osposobljavanja mladih kao vidljiv angažman Vlade i Sabora ŽSB na korist mladih te kazao kako u narednom razdoblju očekuje dodatne programe usmjerene prema mladoj populaciji društva. Istaknuo je kriterij izvrsnosti kao ključan element za opstanak i ostanak mladih u BiH.

Tajnica OO M HDZ BiH Vitezu, ujedno i diplomirani politolog Anja Stipinović održala je  predavanje na temu politički sustav BiH tijekom čega su učenice i učenici detaljnije upoznati s podijelom nadležnosti u BiH i ustrojstvu vlasti.

Nakon uvodnih riječi i predavanja, gosti iz SŠ Vitez na čelu s profesorom Sretenom Tarabom i pedagoginjom škole Ivanelom Brković govornicima su postavili niz zanimljivih pitanja koja su prije svega bila vezana za sustav obrazovanja u Županiji Središnja Bosna kao i druga pitanja koja su prioritetna iz pozicije mladih.

 

„Mi članovi Mladeži HDZ BiH, mladi ljudi koji imamo prigodu biti zastupnici na svim razinama u fokusu svoga rada imamo upravo mlade ljude. To su osobe, naši vršnjaci s kojima dijelimo slične ili iste probleme i naravno da smo spremni dati vlastiti maksimum kako bi im život učinili ugodnijim. Jako sam ohrabrena današnjom aktivnosti i entuzijazmom mladih koji se očitovao u ugodnom razgovoru kojega smo vodili. Ovo je naša tradicionalna aktivnost koju provodimo i još jednom sam se uvjerila koliko je korisna“, kazala je u izjavi za medije zastupnica Maros, dodavši kako je organizacija Mladeži otvorena za sve mlade ljude koji se žele politički angažirati na korist zajednice iz koje dolaze.