spot_img

Generalni tajnik NATO-a danas stiže u Bosnu i Hercegovinu

Generalni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg danas stiže u službenu posjetu Bosni i Hercegovini gdje će se zadržati dva dana te razgovarati sa brojnim političkim i vojnim dužnosnicima.

U posjeti zemljama Zapadnog Balkana, šef NATO-a u narednim danima trebao bi, pored Bosne i Hercegovine, održati sastanke i na Kosovu, Srbiji te Sjevernoj Makedoniji gdje će se sastati sa premijerima, odnosno predsjednicima zemalja. Kada je riječ o posjeti Bosni i Hercegovini, Stoltenberg će se sastati sa članovima Predsjedništva, a u ponedjeljak bi trebao održati i niz drugih sastanaka. Tako je planirano da se prvi čovjek NATO-a sastane i sa predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto, ali i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Na kraju posjete Bosni i Hercegovini, Stoltenberg će obići i bazu NATO-a u Sarajevu gdje će održati sastanak sa međunarodnim dužnosnicima i vojnim liderima.

“U Bosni i Hercegovini, NATO nastavlja podržavati operaciju Althea koju vodi EU, a koja igra važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti”, naveo je Stoltenberg u nedavnoj izjavi nakon sastanka s ministrima obrane zemalja članica NATO-a. Nakon Bosne i Hercegovine, Stoltenberg putuje na Kosovo gdje će razgovarati s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Kosova Albinom Kurtijem. U utorak 21. studenog, Stoltenberg je najavio kako će u Beogradu održati sastanak s premijerkom Anom Brnabić te predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti