Srijeda, 14 travnja, 2021

Gdje državljani BiH mogu putovati bez ograničenja tijekom pandemije

Pročitajte i ovo

Počivao u miru: Preminuo Stipo Katava

Preminuo je dana 8.4.2021. u svojoj 84 godini života. Misa zadušnica i obred ukopa obavit će se dana 9.4.2021....

Pivnica Beer Bar: “Sve je bolje u paru”

"Sve je bolje u paru.. ", stoji u facebook objavi Pivnice Beer Bar Busovača. Naime, tako i Corona pivo, naručiš jedno,...

VIDEO | Dvojica policajaca brutalno premlatili mladića u središtu Mostara

Nije nikakva tajna da policija prekršajnim prijavama kažnjava one koji prekrše policijski sat, ali video snimak koji je večeras...
U BiH se bliže blagdani koji podrazumijevaju veće kretanje ljudi, no u ovom trenutku nema najave dodatnog pooštravanja mjera na granicama. Znanstvenici u BiH ističu da je najispravnije mjere donositi u skladu s konkretnim podacima i aktualnom epidemiološkom situacijom.

Novom odlukom od jučer do 15. prosinca, državljani trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, mogu ući u Hrvatsku samo pod određenim uvjetima.

“Ovo su političke mjere koje je Hrvatska donijela, prvenstveno zbog broja novooboljelih i zbog potencijalnog preopterećenja njihovog zdravstvenog sustava. E to vam je igra i mačke i miša koju ja stalno spominjem koju mi igramo s virusom da spriječimo da taj virus postigne takve rezultate da dođe do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava”, rekao je za N1 Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa.

Stranci koji ulaze u BiH moraju imati predočen PCR test ne stariji od 48 sati. Bez negativnog nalaza PCR testa na koronavirus u Bosnu i Hercegovinu mogu ući državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada ulaze izravno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

Također i posada zrakoplova, vozači i suvozači teretnih vozila, vlakova i brodova u međunarodnom transportu, službe i timovi civilne zaštite, čelnici država, stranci koji tranzitiraju, maloljetni stranac čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i onaj koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

Države koje ne traže posebne uvjete za ulazak bh. državljana su susjedna R. Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Turska, SAD i Brazil. Za Tursku morate imati dokument koji važi narednih šest mjeseci, za Ameriku vizu, a za Brazil je potrebno da uđete zračnim putem. Nažalost, države poput Španjolske i Italije ne dozvoljavaju ulaz strancima iz epidemiološki rizičnih zemalja kakvom smatraju BiH.

- Advertisement -

“U ovom trenutku u Italiju i Španjolsku je dozvoljen ulazak samo onima koji imaju dozvolu boravka i to uz obveznu samoizolaciju nakon ulaska. Za razliku od Italije i Španjolske, Njemačka omogućava uz osobe s dozvolom boravka, ulazak i sezonskim radnicima u poljoprivredi, osobama koje imaju potrebe za važnikm poslovnim sastancima i dr”, rekao je Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na sličan način regulirane su i mogućnosti ulaska Austriju, što se može pronaći na veb-stranici Ministarstva vanjskih poslova koja se ažurira u skladu s informacijama iz diplomatskih kanala.

No, prilikom namjeravanog odlaska u inozemstvo najbolje je provjeriti aktualne uvjete u diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili organu koji vrši kontrolu ulaska zemlje koja je odredište putovanja.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Krizni stožer FBiH dao preporuku da policijski sat ipak ostane od 21 sat

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je na današnjem sastanku donio preporuku za Vladu Federacije BiH da ne skraćuje razdoblje...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo