Gdje državljani BiH mogu putovati bez ograničenja tijekom pandemije

U BiH se bliže blagdani koji podrazumijevaju veće kretanje ljudi, no u ovom trenutku nema najave dodatnog pooštravanja mjera na granicama. Znanstvenici u BiH ističu da je najispravnije mjere donositi u skladu s konkretnim podacima i aktualnom epidemiološkom situacijom.

Novom odlukom od jučer do 15. prosinca, državljani trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, mogu ući u Hrvatsku samo pod određenim uvjetima.

“Ovo su političke mjere koje je Hrvatska donijela, prvenstveno zbog broja novooboljelih i zbog potencijalnog preopterećenja njihovog zdravstvenog sustava. E to vam je igra i mačke i miša koju ja stalno spominjem koju mi igramo s virusom da spriječimo da taj virus postigne takve rezultate da dođe do potpunog kolapsa zdravstvenog sustava”, rekao je za N1 Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa.

Stranci koji ulaze u BiH moraju imati predočen PCR test ne stariji od 48 sati. Bez negativnog nalaza PCR testa na koronavirus u Bosnu i Hercegovinu mogu ući državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada ulaze izravno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

Također i posada zrakoplova, vozači i suvozači teretnih vozila, vlakova i brodova u međunarodnom transportu, službe i timovi civilne zaštite, čelnici država, stranci koji tranzitiraju, maloljetni stranac čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i onaj koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

Države koje ne traže posebne uvjete za ulazak bh. državljana su susjedna R. Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Turska, SAD i Brazil. Za Tursku morate imati dokument koji važi narednih šest mjeseci, za Ameriku vizu, a za Brazil je potrebno da uđete zračnim putem. Nažalost, države poput Španjolske i Italije ne dozvoljavaju ulaz strancima iz epidemiološki rizičnih zemalja kakvom smatraju BiH.

“U ovom trenutku u Italiju i Španjolsku je dozvoljen ulazak samo onima koji imaju dozvolu boravka i to uz obveznu samoizolaciju nakon ulaska. Za razliku od Italije i Španjolske, Njemačka omogućava uz osobe s dozvolom boravka, ulazak i sezonskim radnicima u poljoprivredi, osobama koje imaju potrebe za važnikm poslovnim sastancima i dr”, rekao je Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na sličan način regulirane su i mogućnosti ulaska Austriju, što se može pronaći na veb-stranici Ministarstva vanjskih poslova koja se ažurira u skladu s informacijama iz diplomatskih kanala.

No, prilikom namjeravanog odlaska u inozemstvo najbolje je provjeriti aktualne uvjete u diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili organu koji vrši kontrolu ulaska zemlje koja je odredište putovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Na zapadu i sjeverozapadu Bosne jutros prvi snijeg

6. prosinca u 17.30 sati kod adventskih kućica Dječja zabava u povodu blagdana sv. Nikole