Fra Vitomir Silić ispračen na vječno počivalište

0
153
U četvrtak poslije podne, uz sve vjerske počasti, s dužnim pijetetom, na groblju Gorica u travničkoj župi Guča Gora, nadomak franjevačkog samostana, gdje je od 2012. godine provodio svoje umirovljeničke dane, pokopan je  fra Vitomir (Anto) Silić, istaknuti franjevački intelektualac, s rimskom diplomom prof. psihologije i pedagogije, odgojitelj  i prvi perfekt u franjevačkom sjemeništu,  meštar novaka, duhovnik…profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Fra Vitomir Silić rođen je u Vitezu 25. listopada 1937. godine, a umro je u  novobiljanskoj bolnici u utorak 31, srpnja, nakon kratke i teške bolesti. Na posljednjem ispraćaju fra Vitomira Silića, uz rodbinu i prijatelje, bili su i brojni franjevci ( i ne samo franjevci) provincija Bosne Srebrene i Hercegovačke, njih i više od stotinu, kojima je, skoro pa odreda Vitomir bio odgojitelj, meštar, perfekt…

Pokopu fra Vitomira Silića na groblju Gorica, prethodila je sveta misa zadužnica u samostanskoj crkvi franjevačkog samostana Guča Gori Koncelebriranu svetu misu predvodio je  provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić.

Na kraju svete mise od fra Vitomira, uz gučogorskog gvardijana, fra Dragu Pranješa –Čarlija, optostili su se, u ime Vrhbosanske nadbiskupije, izaslanik vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita, uzoritog kardinala, Vinka Puljića, dekan Bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, dr. don Pavo Jurišić, provincijal Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić, Glavni definitor franjevačkog reda, fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, Ivan Ševo, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, prof. Vendelin Karačić, te predstavnik franjevačkog sjemeništa u Visokom.

Nakon oproštajnih riječi uglednika iz crkvenoga života Hrvata u BiH, čiji bi sukus mogao biti: Fra Vitomir je bio ljudska, vjerska, intelektualna, odgojna, obrazovna… gromada iza koje je u Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj, ali i u Hercegovačkoj, ostao neizbrisivo duboki trag koji je bio, a bit će i dalje, mnogim sjemeništarcima, mladim franjevcima,  životni i svećenički putokaz, molilo se i opijelo, koje je također predvodio provincijal fra Jozo Marinčić.

Izvor: Vitez.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here