Srijeda, 23 lipnja, 2021

Fotografija dana: Zagrljeni puževi

Pročitajte i ovo

Vozači oprez: Velik broj hodočasnika u Središnjoj Bosni

U narednim danima (22., 23. i 24. lipnja 2021.godine) na putevima prema Jajcu očekuje se veliki broj vjernika iz...

FOTO: Održano svečano uručenje medalja i diploma kadetkinjama KK Busovača!

U utorak, 15. 6. 2021. godine, u sportskoj dvorani Srednje škole "Busovača" održana je svečana dodjela medalja, diploma i...

Od iduće godine obvezna crna kutija u automobilila

Od iduće godine u svim novim automobilima u Europskoj uniji bit će obvezna crna kutija, a od 2024. imat...
Bajram Šerif Mubarek Olsun žele vam:
Puževi su čudna bića. Na prvi pogled nisu pretjerano zanimljivi, no u njima se krije više neobičnosti nego li i naslućujete.

10 zanimljivih činjenica o puževima

1. Kao prvo, potrebno je istaknuti da puževi pripadaju životinjskom podrazredu mekušaca po imenu gastropodi, a taj naziv potječe od kombinacije grčkih riječi gaster (“želudac”) i podos (“stopalo”). Gastropodi su, nakon buba, životinje s možda najviše raznih “sorti” na našoj planeti. Do sad je poznato oko 85 000 različitih vrsta gastropoda, a procjenjuje se da ih u prirodi sveukupno može biti i oko 240 000 vrsta.

2. U prirodi postoje kopneni i morski puževi. Shodno tome, neke vrste puževa dišu pomoću pluća, a druge putem škrga, no iznenađujuće je da njihova raspodjela u prirodi nije striktna, jer se i na kopnu može naći neke vrste puževa sa škrgama, dok se i u moru može naći puževe s plućima.

3. Krvotok puževa također je specifičan. Njihova krv zapravo u jednom trenu izlazi iz žila i razlijeva se unutrašnjošću njihovih tijela, između organa, koji tada izravno preuzimaju neke tvari iz krvi koja ih okružuje.

4. Puževi su dvospolci, ili tzv. “hermafroditi”, što znači da svaki puž ima i muške i ženske spolne organe koje rabi prema potrebi. Od osjetila, kod većine vrsta puževa najrazvijeniji je njuh i opip, dok su neke vrste puževa u potpunosti slijepe.

- Advertisement -

5. Najveća vrsta kopnenih puževa nosi naziv Achatina, a popularno se zovu i “divovski afrički puževi”. Oni izrastaju do dužine od 38 centimetara i težine od 1 kilograma. No, to nije ništa prema najvećoj vrsti pomorskih puževa koja se zove Syrinx aruanus. Puževi te vrste izrastaju do dužine od 90 centimetara, a mogu težiti i do nevjerojatnih 18 kilograma!

6. Pužev “jezik” također je veoma fascinantan organ. On se naziva “radula” a izgleda poput male vrpce. Eh, ali na toj vrpci prosječni puž ima čak 14 tisuća zubiju za usitnjavanje i mljevenje hrane! Neke vrste imaju i do 20 000 zuba, a svi oni počivaju u nekoliko stotina redova duž “radule”.

7. Kad smo već kod puževe probave, fascinantno je istaknuti i da pužev organizam nije sposoban probaviti pigmente boja iz papira i kartona, pa će njihov izmet nakon takve vrste obroka biti obojen.

8. Vjerojatno znate da se puževi u nekim zemljama smatraju kulinarskom poslasticom. No, jeste li znali da je i sama slina koju puževi ispuštaju jestiva za ljude? Možete doslovno lizati slinavi trag koji puž za sobom ostavlja i neće vam biti ništa. Naprotiv! Puževa slina navodno pomaže kod liječenja čira na želucu.

9. Također, puževi ispuštaju za sobom sluz zato jer na taj način smanjuju trenje između sebe i tla pa se lakše odguruju prema naprijed. Tako puževi mogu puzati i oštricom noža ili britve bez da se ozlijede!

10. A čime se to točno puževi odguruju? Pa, stopalom! Da, znanstvenici nas uče da na svome donjem dijelu puževi imaju mišić koji im služi za hodanje, poput jednog osamljenog stopala.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

FOTO: Busovljaci vatreno proslavili ubjedljivu pobjedu Hrvatske protiv Škotske

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u osminu finala EURA kao drugoplasirana momčad skupine D zahvaljujući 3-1 (1-1) pobjedi protiv...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo