Petak, 12 kolovoza, 2022

FOTO: Vanjska proslava sv. Ane u Lepenici

Pročitajte i ovo

Vanjskom proslavom, svečanim misnim slavljem proslavljen je patron župe Lepenica, sveta Ana. 

Misu je predvodio fra Stipo Kljajić.

Mnoštvu vjernika u propovijedi je istaknuo:

“Danas slavimo vanjskom proslavu blagdan Isusove bake i djeda. Budući da ste se vi spremali trodvnevnicama i blagdanom, saznali ste dosta toga o životu ovih svetaca. Nastojat ču izdvojiti samo njihove dvije osobine. Oni su bili dugo vremena bez potomstva, i druga osobina unatoč tomu bili su pobožni i darežljivi, Bogu vjerni. O svetoj Ani i Joakimu iz evanđelja ne saznajemo ništa, jer ih sveto pismo ne spominje. Spominje ih jakovljevo protoevanđelje, on ih opisuje da su bili pobožni, bogati, no bez djece. Silno su željeli djecu, i molili su Boga za taj dar. ” 

Naglasio je kako su Joakima i Anu često vrijeđali zbog toga što nisu imali djece, niti potomstva. I danas biti bez potomstva, jest svojevrsna sramota, i takvi se supružnici osjećaju manje vrijednim, a nerijetko i od Boga ostavljeni i zaboravljeni. U prošlosti je to bili o gore. “Odmah ovdje hoću da sve nas upozorim da dobro pazimo kako se obraćamo i što govorimo takvim parovima. Takve osobe vrijeđamo, a da i ne želimo. Nitko nema pravo na taj način ulaziti u intimu drugih ljudi, a još manje pravo imamo tumačiti zašto je Bog dao nekome da bude roditelj, a nekome ne. To isključivo zna Bog.”

“Sveta Ana nije imala nimalo lagodan život, jer je živjela sa sviješću da je manje vrijedna, no unatoč tomu živjela je vjerno i pobožno. Drugima su koristili, umjesto da se udalje od Boga i da se pokvare, prozriju, što mi najčešće radimo kad mislimo da je Bog protiv nas.”

“Hoćemo li ikada shvatiti i početi biti zadovoljni s onim što imamo? Hoćemo li doissta shvatiti da je naše imanje i posjed uvjetan i privremen, ili nam i dalje trebaju groblja i sprovodi da shvatimo koliko je sve prolazno. Hoćemo li doista shvatiti da imaju samo oni koji dijele, i da se ne može čekati da se ima dovoljno da se krene dijeliti“, naglasio je fra Stipo.

Prigodnu riječ zahvale prije početka svete mise uputio je župnik fra Ivica Tomas.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Sve je spremno za “Ribarsko večer” u Busovači

Udruga sportskih ribolovaca Busovača uz pomoć sponzora i prijatelja drugi put u našem gradu organizira "Ribarsko večer", a sve...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo