Subota, 13 kolovoza, 2022

FOTO: Svećeničko ređenje u prvostolnici / Zaređeni i svećenici iz Busovače

Pročitajte i ovo

U srijedu, 29. lipnja, na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić za svećenike je zaredio devetoricu đakona, četvoricu đakona Vrhbosanske nadbiskupije (dvojicu iz Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i dvojicu iz Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater) i petoricu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene: vlč. Josipa Markovića, vlč. Josipa Papka, vlč. Dinu Mustafija, vlč. Paula Henriquea dos Santosa Coelha, fra Mislava Jozića, fra Zvonimira Batistu, fra Marka Cvitkovića, fra Ivana Stanića i fra Miju Ljubosa.

Na svečanom misnom slavlju u sarajevskoj prvostolnici koncelebrirali su: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te više od 80 svećenika među kojima su bili i poglavari te profesori Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS), Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) i Franjevačke teologije (FT).

Na samom početku, uvodeći prisutne u misno slavlje kardinal Puljić prenio je poruku i iskrene čestitke nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića koji će u isto vrijeme u vatikanskoj bazilici iz ruku pape Franje primiti palij zajedno s ostalim metropolitima koji su preuzeli tu službu u proteklih 12 mjeseci.

Nakon što su rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić, rektor Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater don Michele Capasso i meštar Franjevačke bogoslovije fra Danijel Nikolić predstavili kandidate za svećeničko ređenje te zajamčili da ih kršćanski puk, koji je pitan, i odgovorne osobe smatraju dostojnima, kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed.

Kardinal Puljić je na početku spomenuo da u današnjem vremenu prevladava mišljenje kako Katolička Crkva smeta u javnom, političkom i gospodarskom životu što doprinosi da njezini članovi budu izloženi napadima i progonima. Ređenike je stoga upozorio da bi u takvom vremenu mogli biti izvrgnuti podvalama i ucjenama, te da će njihove slabosti koristiti kako bi što više oblatili Crkvu. „Blate je i tamo gdje nema blata, a pogotovo ako ga ima… Zato vas, dragi ređenici, posebno želim ohrabriti danas nakon toliko godina praćenja svećenika. Prvo što vam stavljam na srce – a dok vama govorim, govorim i svoj dragoj braći misnicima: Danas i vi, poput Petra, ispovjedite svoju vjeru u Isusa Krista. Tu leži vaša snaga; Tu leži vaš izvor ustrajnosti, a taj Isus Krist ostao je na više načina među nama“, kazao je kardinal Puljić posvijestivši da je najvažnije od svega zapravo pristup Euharistiji.

„On je tu živ. Ne govorim to zato da vas prepadnem, nego da vas upozorim: sačuvajte vjernički osjećaj prema Euharistiji, svetome, pa ćete se i posvećivati! Jer sama riječ ‘svet’ dolazi od svetoga“, naglasio je kardinal Puljić koji ih je potaknuo da se na taj način suočavaju s nadolazećim životnim poteškoćama jer u „Isusu prisutnom u Euharistiji imaju izvor života“. „Onoga trenutka kada otupi vaša vjera, oguglate prema svetome, vi ćete početi propadati. A nije problem što ćete vi propadati, već najgore je što svećenik kao pastir vodi i stado. Zato vas želim na poseban način probuditi u toj svijesti… Opasnost je da izgubite taj osjećaj svetoga’“, riječi su kardinala Puljića koji ih je ponovno pozvao da sačuvaju svoj odnos prema Isusu, da ne zaborave da je On, Krist, Sin Boga živoga, te da je kao takav prisutan i u riječi Božjoj. „Vi ćete Isusa čitati, naviještati, ali trebate blagovati i od te riječi Božje živjeti. Zato vas na poseban način hrabrim: ne dajte se zavesti javnim mnijenjem i učmalošću života pa da jednostavno pristupite Svetom Pismu kao običnom tekstu. To je riječ Božja i živite od nje!“, pozvao je kardinal Puljić.

Vrhbosanski nadbiskup u miru je potaknuo ređenike da u svakom trenutku budu svjesni da su oni Kristovi svećenici – Alter Christus (Drugi Krist). „Ljudi se boje upotrijebiti riječ ‘drugi Krist’, a to je živa istina. On u nas ima povjerenja; On s nama računa; On nam je dao vlast da kruh pretvaramo u tijelo njegovo i vino u krv njegovu; On nam je dao vlast da u ime njega kažemo ‘Ja te odrješujem o grijeha tvojih!’. To je Božje povjerenje – danas ga dobivate!“, istaknuo je kardinal Puljić koji je kazao da mu utjehu daje nada, da njegove poruke, poticaji i ohrabrenja upućene brojnim svećeničkim ređenicima kroz godine nisu bile riječi izgovorene ‘u prazno’, već da ih je uspio ‘uliti u ta mladenačka srca’.

Obraćajući se ređenicima, vrhbosanski nadbiskup u miru pozvao ih je da dozvole Duh Svetom, koji ih danas opečaćuje za Kristove svećenike, svaki dan posvjetljuje i posvećuje kako bi bili hrabri suočiti se sa svim izazovima današnjice. Istaknuo je da i danas evanđelje interesantno, a Isus izazovan čovjeku koji traži smisao. „Znam, mnogi govore kako je ovo što radimo trka za srećom. Nema sreće ako čovjek nema smisla života! A Krist je onaj koji osmišljava svojom smrću i uskrsnućem život i patnju svakoga od nas i zato svjedočite tog Uskrslog Krista! To je bila glavna zadaća apostola, to je glavna zadaća i naša danas!“, kazao je kardinal Puljić.

Nakon propovijedi uslijedio je obred svećeničkog ređenja tijekom kojeg su svi prisutni pjevajući molili Litanije svih svetih na latinskom jeziku. Nakon što je kardinal Puljić položio ruke na glave ređenika, to su učinili i provincijal Dadić i svim prisutno svećenici. Potom je kardinal Puljić izmolio molitvu ređenja. Nakon što su župnici rodnih župa pomogli novozaređenim svećenicima staviti štolu i obući misnicu, kardinal Puljić im je pomazao dlanove svetim uljem i predao im u ruke pliticu s hostijom i kalež s vinom te sa svakim do njih izmijenio cjelov mira što je nakon njega učinio i provincijal fra Zdravko. Potom je nastavljeno Misno slavlje ispoviješću vjere.

Na kraju Svete mise kardinal Puljić je čestitao novozaređenim svećenicima i predao im potvrde o ređenju zajedno s dekretom na prvu svećeničku službu. Potom su novozaređeni svećenici podijelili svoj mladomisnički blagoslov.

Zaređeni svećenici za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu:

Fra Zvonimir Batista je sin Marka i Nade r. Čobanović, župa Busovača. Rođen je 25. 7. 1992. u Zenici. Osnovnu školu završio je u Busovači, a srednju u Kiseljaku. U Mostaru 2014. postiže bakalaureat na Ekološkom fakultetu. Nakon toga odlučuje se za franjevački poziv.Godinu postulature završio u Visokom 2014./2015. Franjevački habit obukao je 12. srpnja 2015. u Busovači. Godinu novicijata 2015./2016. proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio 3. srpnja 2016. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 11. 10. 2020. u Kreševu. Filozofsko-teološki studij završio na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 28. 6. 2021.

Fra Zvonimir je za đakona je zaređen 19. 12. 2021. u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, a đakonski praktikum obavio u župi Sv. Duha u Fojnici.

 

Fra Mijo Ljubos je sin Žarka i Gordane r. Vujica, župa Busovača. Rođen je 5. 7. 1996. u Novoj Biloj. Kršten (24. 8. 1996.) i krizman (1. 5. 2011.) u Busovači. Osnovnu školu završio je u Busovači (2003.-2011.). Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom (2011.-2015.). Godinu postulature završio u Visokom 2014./2015. Franjevački habit obukao je 12. srpnja 2015. u Busovači. Godinu novicijata 2015./2016. proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio 3. srpnja 2016. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 11. 10. 2020. u Kreševu. Filozofsko-teološki studij završio na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 28. 6. 2021. Fra Mijo je za đakona je zaređen 24. 10. 2021. u Sarajevskoj katedrali, a đakonski praktikum obavio u župi Uznesenja Marijina u Uskoplju.

Fra Mislav Jozić je sin Maria i Marine r. Mlakić, župa Uznesenja BDM Rama-Šćit. Rođen je 12. 9. 1995. u Ripcima. U župi Rama-Šćit je kršten (1. 11. 1995.) i krizman (10. 5. 2009.). Osnovnu školu završio je u Ripcima. Nakon toga odlučuje se za franjevački poziv i odlazi u Franjevačko sjemenište u Visoko. Maturirao je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom 2014. Franjevački habit obukao je 13. 7. 2014. u G. Dubici. Godinu novicijata 2014./2015. proveo je u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio 5. 7. 2015. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 6. 10. 2019. u VitezuFilozofsko-teološki studij završio na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 2. 10. 2020. Fra Mislav je za đakona zaređen 19. 12. 2021. u samostanskoj crkvi Svetih Petra i Pavla na Gorici u Livnu, a đakonski praktikum obavio u župi Svih svetih u Livnu.

Fra Marko Cvitković je sin Mate i Slavke r. Jozipović, župa Doljani. Rođen je 27. 8. 1994. u Mostaru. Kršten (9. 10. 1994.) u župi Pohođenja BDM – Zagorje, a krizman u Doljanima (16. 5. 2009.). Osnovnu školu i srednju školu završio je u Mostaru. Nakon toga odlučuje se za franjevački poziv. Godinu postulature završio u Visokom 2014./2015. Franjevački habit obukao je 12. srpnja 2015. u Busovači. Godinu novicijata 2015./2016. proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio 3. srpnja 2016. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 11. 10. 2020. u Kreševu. Filozofsko-teološki studij završio na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 28. 6. 2021. Fra Marko je za đakona je zaređen 24. 10. 2021. u Sarajevskoj katedrali, a đakonski praktikum obavio u župi Sv. Ilije, proroka u Kiseljaku.

Fra Ivan Stanić je sin Marka i Nevenke r. Stanić, župa Kreševo. Rođen je 4. 1. 1996. u Kiseljaku. Kršten (24. 2. 1996.) u župi Sv. Ane – Banbrdo, a krizman u Kreševu (25. 4. 2009.). Osnovnu školu završio je u Kreševu, srednju u Kiseljaku. Nakon toga odlučuje se za franjevački poziv. Godinu postulature završio u Visokom 2014./2015. Franjevački habit obukao je 12. srpnja 2015. u Busovači. Godinu novicijata 2015./2016. proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio 3. srpnja 2016. Primio je službe lektorata i akolitata. Svečane zavjete položio 11. 10. 2020. u Kreševu. Filozofsko-teološki studij završio na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 28. 6. 2021. Fra Ivan je za đakona je zaređen 24. 10. 2021. u Sarajevskoj katedrali, a đakonski praktikum obavio u župi Svetih Petra i Pavla u Tuzli.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Voz Sarajevo – Zagreb će putovati svega četiri dana

Željeznice Federacije BiH svakodnevno rade na razvijanju i otvaranju novih linija. Nakon višegodišnje stagnacije, otvorena je linija do mora,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo