Utorak, 2 ožujka, 2021

FOTO: Slavljena sveta misa na spomen obilježju u Dusini

Pročitajte i ovo

Fotografija dana: Pobožnost Put križa na Čepu

Tijekom korizme, osim češćeg sudjelovanja u slavljima sakramenata, vjernički život katolika na ovim područjima kroz ovaj 40-dnevni hod ususret...

Pala prosječna cijena stanova u BiH

Prosječna cijena prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju prošle godine u BiH iznosila je 1.724 KM po metru kvadratnom...

Tragedija u Novom Travniku: 26-godišnji mladić poginuo u prevrtanju traktora

Sinoć se se u Novom Travniku u naselju Lazine dogodila teška nesreća u kojoj je nakon prevrtanja traktora stradao...
Na današnji dan 26. siječnja 1993. Armija BiH počinila je veliki zločin i pokolj civila u Dusini pored Zenice kojim je počeo otvoreni sukob Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO HB Busovača u Dusini je i ove godine dostojanstveno, s dužnim pijetetom, obilježena 28. godišnjica tragedije i počinjenog zločina nad hrvatskim civilima ovog zaseoka koji teritorijalno pripada Zenici, a gravitira busovačkoj općini.

Tim povodom na spomen obilježju Dusina, slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Mario Katušić.

O samom zločinu i selu Dusina

Tog dana, 26. siječnja 1993. Armija BiH počinila je veliki zločin i pokolj civila u Dusini pored Zenice kojim je počeo otvoreni sukob Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Pritisnuti značajnim vojnim porazima protiv Srba na velikom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine, Armija BiH se okrenula osvajanju teritorija „od Hrvata“ želeći na taj način kompenzirati gubitke na drugoj strani. Zbog toga je izvršila pokolj nevinih ljudi u selu Dusina pored Zenice u kojem je 80% stanovništva bilo bošnjačko, a maleni ostatak činili su Hrvati.

- Advertisement -

Tog dana su pripadnici 7. muslimanske brdske brigade ubili 10 muškaraca, 9 Hrvata i 1 Srbina iz Zenice koji se sa ženom sklonio kod Hrvata u Dusinu. Hrvatske kuće u selu su u potpunosti opljačkane, uništene i spaljene.

Ubijeni su: Draženko Kegelj, Mladen Kegelj, Niko Kegelj, Stipo Kegelj, Vinko Kegelj, Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić i Vojo Stanišić. Zvonku Rajiću je nakon ubijanja izvađeno i srce. Akcijom je zapovijedao Šerif Patković za kojeg je Željka Rajić (supruga Zvonka Rajića) kao svjedokinja u Haagu kazala kako se „hvalio da joj je osobno ubio muža“. Tijela ubijenih Hrvata su pokopana 3. veljače 1993. na groblju u Busovači.

Nepravda Haškog suda

Što je prije – siječanj ili travanj? Pišući ovaj tekst razmišljam o nepravdi Haškog suda koji ili bahato ili tendenciozno i zlonamjerno, u presudi generalu Blaškiću, konstatira da su Hrvati sredinom travnja 1993. izveli napad na Muslimane i da je tada započeo muslimansko-hrvatski sukob u Bosni i Hercegovini. A Dusina? Gdje je to selo? Tko je koga tu, siječnja 1993., napao i pobio? I što je prije – siječanj ili travanj? Dovoljno je se sjetiti krvavih dana u Lužanima, Gustom Grabu, Dusini…

Pet žrtava obitelji Kegelj u jednom danu

Kegelji su tog dana ostali bez pet članova obitelji. Ubijen je otac – Vinko, dva mu brata i dva stričevića… (Vinko, Stipo, Mladen, Draženko i Niko).

 

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Evo koji su proizvodi poskupjeli u FBiH u odnosu na prošli mjesec

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u siječnju su u prosjeku porasle za 0,3 posto u odnosu na prosinac prošle...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo