Srijeda, 25 svibnja, 2022

FOTO Slavljena sveta misa i obilježena 29. godišnjica tragedije i zločina u Dusini

Pročitajte i ovo

Na današnji dan 26. siječnja 1993. Armija BiH počinila je veliki zločin i pokolj civila u Dusini pored Zenice kojim je počeo otvoreni sukob Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO HB Busovača u Dusini je i ove godine dostojanstveno, s dužnim pijetetom, obilježena 29. godišnjica tragedije i počinjenog zločina nad hrvatskim civilima ovog zaseoka koji teritorijalno pripada Zenici, a gravitira busovačkoj općini.

Položeni su vijenci, upaljene svijeće i slavljena je sveta misa koju je predvodio vikar župe sv. Ante Padovanskog u Busovači, fra Ivica Matišić. Vijence je položila Koordinacija braniteljskih udruga općine Busovača na čelu s Dragom Smoljom i Marinkom Ćosićem.

Vijence je položilo i izaslanstvo OO HDZ BiH Busovača predvođeno predsjednikom OV Busovača Josipom Mravkom, uz vijećnike Darija Plavčića, Mariju Ćosić i Dragana Lovrića. Vijence i svijeće su položili i predstavnici OO HDZ BiH Zenica na čelu s Ivicom Dujmović te policija, planinari i drugi koji su danas došli u Dusinu.

U organizaciji Planinarskog društva “TIM” Busovača organizirana je memorijalna hodnja u kojoj se sudjelovalo 30-ak planinara.

O samom zločinu i selu Dusina

Tog dana, 26. siječnja 1993. Armija BiH počinila je veliki zločin i pokolj civila u Dusini pored Zenice kojim je počeo otvoreni sukob Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Pritisnuti značajnim vojnim porazima protiv Srba na velikom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine, Armija BiH se okrenula osvajanju teritorija „od Hrvata“ želeći na taj način kompenzirati gubitke na drugoj strani. Zbog toga je izvršila pokolj nevinih ljudi u selu Dusina pored Zenice u kojem je 80% stanovništva bilo bošnjačko, a maleni ostatak činili su Hrvati.

Tog dana su pripadnici 7. muslimanske brdske brigade ubili 10 muškaraca, 9 Hrvata i 1 Srbina iz Zenice koji se sa ženom sklonio kod Hrvata u Dusinu. Hrvatske kuće u selu su u potpunosti opljačkane, uništene i spaljene.

Ubijeni su: Draženko Kegelj, Mladen Kegelj, Niko Kegelj, Stipo Kegelj, Vinko Kegelj, Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić i Vojo Stanišić. Zvonku Rajiću je nakon ubijanja izvađeno i srce. Akcijom je zapovijedao Šerif Patković za kojeg je Željka Rajić (supruga Zvonka Rajića) kao svjedokinja u Haagu kazala kako se „hvalio da joj je osobno ubio muža“. Tijela ubijenih Hrvata su pokopana 3. veljače 1993. na groblju u Busovači.

Nepravda Haškog suda

Što je prije – siječanj ili travanj? Pišući ovaj tekst razmišljam o nepravdi Haškog suda koji ili bahato ili tendenciozno i zlonamjerno, u presudi generalu Blaškiću, konstatira da su Hrvati sredinom travnja 1993. izveli napad na Muslimane i da je tada započeo muslimansko-hrvatski sukob u Bosni i Hercegovini. A Dusina? Gdje je to selo? Tko je koga tu, siječnja 1993., napao i pobio? I što je prije – siječanj ili travanj? Dovoljno je se sjetiti krvavih dana u Lužanima, Gustom Grabu, Javoru, Dusini…

Pet žrtava obitelji Kegelj u jednom danu

Kegelji su tog dana ostali bez pet članova obitelji. Ubijen je otac – Vinko, dva mu brata i dva stričevića… (Vinko, Stipo, Mladen, Draženko i Niko).

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

OGROMNE ŠTETE, STRADALO NEKOLIKO GRADOVA Nikad veći led pao na sjeveru Hrvatske

DHMZ Republike Hrvatske izdao je upozorenje u trenu kad je tučonosni oblak već “rasipao” svoj teret na sjeveru Hrvatske....
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo