FOTO: Proslava sv. Save u Busovači, 18-ero djece dobilo paketić!

U srijedu, 26.01.2022. godine u hramu Svetog proroka Ilije u Busovači, uz prisustvo vjerujućeg naroda i djece služeno je večernje bogosluženje čime je svečano i u prazničnom duhu započeta proslava Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i učitelja.

U toku bogosluženja obavljen je obred lomljenja slavskog kolača i podjela poklon paketića za osamnaestero djece busovačke parohije, nakon čega je u sali parohijskog doma u Busovači proslava Svetog Save nastavljena uz trpezu ljubavi koju je za prisutne pripremila Dana Vilušić.

Paroh Dragiša Cvjetković u besjedi zablagodario je Gospodu Bogu na neizmjernoj milosti i blagodati koju daje rodu ljudskom i okupljene podsjetio na misiju i djelo koje je prije 800 godina Sveti Sava izvršio.

Dobivanjem samostalnosti, Srpska pravoslavna Crkva, 1219. godine u liku i djelu Svetog Save dobiva prvog arhiepiskopa, arhijereja na čijem Svetom tronu i danas stoluju patrijarsi pomjesne Srpske pravoslavne Crkve.

Iste 1219. godine Sveti Sava osniva i eparhije, od kojih je jedna i naša bogospasavana i mnogostradalna Sarajevska, Dabro-bosanska eparhija odnosno mitropolija.

U svom preko 800 godina dugom postojanju Dabrobosanki mitropoliti su stolovali u nekoliko mjesta i gradova u raznim epohama.

U jednom periodu mitropoliti Dabro-bosanski su stolovali i u našoj neposrednoj blizini, u Janjićima kod Zenice.

Nažalost, veoma mali broj parohijana i djece koja pohađaju vjeronauku nisu ohrabrujuće činjenice, ali hrabrost dolazi od Gospoda koji nas krijepi riječima da je Hristos prisutan i kada je dvoje ili troje sabrano u Njegovo ime.

Na završetku propovijedi paroh Dragiša je iznio prigodne riječi hvale Busovljacima koji su se organizirali, sakupili i donirali 34 poklon paketića za djecu busovačke, dobrinjske (kakanjske) i golobrdske parohije.

“U ime djece, roditelja, parohijana i svoje lično ime još jednom izražavam zahvalnost dobrim ljudima na plemenitom gestu. Jerej Dragiša Cvjetković”.

Donatori za paketiće:

Dragan Bilić 90 KM
Krišto Blažica 10 KM
Raić Spomenka 10 KM
Bilić Anto 20 KM
Smoljo Drago 10 KM
Čolić Marinko 10 KM
Bilić Biljana 10 KM
Krišto Mario 10 KM
Popović Mateo 50 KM
Lovrić Dragan 20 KM
Čolić Mario 20 KM
Krišto Marinko 30 KM
Blažević Marko 10 KM
Ramnjak Boro 20 KM
Čavara Jako 20 KM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

NA DANAŠNJI DAN: Tuđman pisao Izetbegoviću- Zaustavite operacije u Busovači

VIDEO Usred zime ima svoj luk, salatu, blitvu…