Subota, 19 rujna, 2020

FOTO: Predstavljen Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa “Europski ustav za BiH

Pročitajte i ovo

U BiH blokirano 95.527 računa poslovnih subjekata

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je ažurirani popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH. U novom izvještaju o...

Džeko u petak potpisuje za Juventus

Talijanske mediji i danas ponovo na svojim naslovnicama donose vijest(i) o transferu Edina Džeke u Juventus. Sve informacije se...

Fojnica: Seoska domaćinstva katunskih naselja dobivaju solarne sustave !

U sklopu projekta "Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine" 7. rujna. godine u prostorijama Općine Fojnica upriličena...
Zbornik radova znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” predstavljen je danas na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

O Zborniku su govorili rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić,  prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević, doc. dr. sc. Dražen Barbarić i analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja u Bosni i Hercegovini Milan Sitarski.

Organizatori su Sveučilište u Mostaru, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić kazao je da Bosnu i Hercegovinu čine njeni neravnopravni konstitutivni narodi i građani. Upravo ta neravnopravnost je motiv da Hrvati pokažu da su nositelji europskih vrijednosti, a ne nikakav teret.

Foto: HDZBIH

Rektor Tomić istaknuo je da se vrijednost tri ovakva skupa i zbornici radova vide po njegovim izlagačima i temama koje su obrađene. Naglasio je da skupovi u Neumu te zbornici radova s tih znanstvenih skupova govore o europskim perspektivama, vrijednostima, izbornom zakonu, ali i svim temama koje se tiču Bosne i Hercegovine.

-Hrvati Bosnu i Hercegovinu vide u NATO-u EU; funkcionalniju, decentraliziraniju državu i za takvu BiH su se spremni boriti, rekao je Tomić. Naglasio je da se treba graditi društvo tolerancije, vrijednosti i uključivosti.

Doc. dr. sc. Dražen Barbarić kazao je kako ovaj Zbornik nije samo zbirka nekih apstraktnih teorijskih promišljanja nego zbirka uputa kako se može popraviti bh. politički sustav, a isto tako, po njegovim riječima, Zbornik objedinjuje dvije važne dimenzije.

– Jedna je teorijska, dimenzija ozbiljnog promišljanja i uvođenja u opticaj najvažnijih pojmova, koncepata i modela koje su razvile najrazvijenije države zapadnih demokracija koje imaju multinacionalna društva. Drugo je to što u ovom Zborniku stvarno postoje konkretna, institucionalna rješenja koja se vrlo jednostavno mogu aplicirati u praksi – istaknuo je Barbarić.

– Ne treba bježati od toga da se nad Hrvatima kao nacijom provodi strukturalno nasilje. Hrvatski politički predstavnici ne odgovaraju balvanima i blokadama prometnica nego zbornicima radova i konferencijama. Zbornik nije skup žalopojki ni otrovnih strelica usmjeren prema onima koji šalju te strelice. Zbornik je zamišljen kao podloga izgradnji funkcionalnijeg društva. On je priručnik za nastavak borbe za jedankopravan status Hrvata u BiH, rekao je Barbarić.

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja u BiH Milan Sitarski rekao je kako je Zbornik impresivan i po pitanju raznovrsnosti tema i po pitanju autora.

– Tu su prisutni ljudi iz akademske zajednice, gospodarstva, civilnog sektora i političkog života i pokrivaju širok spektar tema koje se tiču sadašnjosti, ali i prošlosti i budućnosti hrvatskog naroda u BiH, kao i Bosne i Hercegovine kao države – kazao je Sitarski.

Prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević je kazao kako Zbornik nudi sasvim konkretna rješenja. – Recimo, sadrži tri teme koje sabiru mnogo sudionika i priloga, na primjer pitanje konstitutivnosti mora biti urađeno kao pitanje legitimne konstitutivnosti ili jednakopravnosti naroda. Dalje, pitanje kolektivnih prava mora biti urađeno u balansu s individualnim pravima i treće, neophodan je potpuni realizam u pristupu društvenoj i političkoj zbilji. To su konkretni prilozi ovog Zbornika – kazao je Vlaisavljević.

 

IZVOR:hdzbih
- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

UPOZORENJE IZ MUPA KSB: “Građani imaju zakonsku obvezu čuvanja svoje imovine, uključujući i vozila…”

U proteklom periodu na području Srednjobosanske županije evidentirano je više krađa nezaštićene pokretne imovine, a posebno vozila koja su...

Žitelji BiH će među prvima dobiti cjepiva za Covid-19

Ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević je, u ime BiH, nakon mnogo prethodno predviđenih aktivnosti i obveza, potpisala ugovor sa Gavi Alliance (Globalni savez...

Od danas na snazi nove mjere Kriznog stožera Federacije BiH

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu i Preporuke koje će se primjenjivati...

Horor u Jajcu: U požaru izgorjelo jedanaestogodišnje dijete

U ulici Ive Andrića nadomak groblja Mašet u Jajcu sinoć je došlo do strašne tragedije – u požaru je izgorjelo jedanaestogodišnje dijete. Naime, požar je...

SRAMOTNO: Uvredljiva i neumjesna poruka na Spomen obilježju u Busovači

Sinoć je u inbox našeg portala poslana fotografija Središnjeg spomen obilježja palim braniteljima HVO-a u Busovači s jako ružnom, uvredljivom i neumjesnom porukom odnosno...
- Marketing -

Pročitajte i ovo