Petak, 12 kolovoza, 2022

FOTO Održana svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Kiseljak

Pročitajte i ovo

Dana, 15. srpnja 2022. godine u prostorijama Visoke škole „CEPS – Centar za poslovne studije“ u Kiseljaku, upriličena je svečana sjednica Općinskog vijeća Kiseljak povodom obilježavanja Dana općine Kiseljak, prenosi kiseljak.info.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca kod Središnjeg spomen obilježja.

Sjednici su nazočili Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, predstavnici u tijelima državne i entitetske vlasti:  Lidija Bradara, Nikola Lovrinović, Josip Grubeša, Ljiljana Lovrić, te Josip Martić, zastupnici Sabora Kantona Središnja Bosna, ministar u Vladi Kantona Središnja Bosna, Zoran Marković, Veleposlanik Republike Bugarske u BiH, Valery Yotov, Mladen Glavina, privremeni otpravnik poslova i ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske, Konzul konzulata Republike Hrvatske u Vitezu, Pero Bilušić, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske iz 11. izborne jedinice, Radoje Vidović. Sjednici su također nazočila izaslanstva gradova prijatelja, Grada Zaprešića predvođeno gradonačelnikom Željkom Turkom, Grada Kaštela predvođeno predsjednikom Gradskog vijeća Ivanom Udovičićem, izaslanstvo Grada Koljnofa predvođeno  gradonačelnikom  Franjom Grubićem, izaslanstvo općine Grude predvođeno  načelnikom Ljubom Grizeljom. Na sjednici su bili nazočni i gosti iz grada koji bi u skoroj budućnosti mogao dobiti status Grada-prijatelja, izaslanstvo Grada Lipika, koje je predvodio gradonačelnik Vinko Kasana.

Kao i svake godine, sjednici su nazočili duhovnici s područja općine Kiseljak, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka i javnih institucija kao i brojni gospodarstvenici.

Na svečanoj sjednici, zamjenik predsjedatelja Općinskog vijeća Nino Baban, čestitao je Dan općine svim stanovnicima Općine Kiseljak.

Načelnik Mladen Mišurić – Ramljak, u svom govoru osvrnuo se na sve značajnije aktualne te u prošloj godini realizirane projekte, od socijalne skrbi i zdravstva, obrazovanja, sporta, kulture, komunalne infrastrukture, vodoopskrbe, lokalnih cesta i ulica do gospodarstva i značajnih ulaganja.

„U proteklom vremenu
Kada imate vrlo malo ili ništa, a u isto vrijeme vam puno toga treba,  prije svega mislim na komunalnu infrastrukturu – ceste, vodu, odvodnju, javnu rasvjetu, sadržaj za sport i rekreaciju. Na svim tim projektima smo uradili jako puno, vodeći računa da uradimo od svega navedenog po nešto.

Obrazovanje, kultura i sport
I na tom polju se također u proteklom vremenu uradilo puno. Iako obrazovanje nije u nadležnosti općine mi smo nastojali dati potporu za svih 6 osnovnih i dvije srednje škole na području općine kiseljak. Dati potporu unaprjeđenju kvalitete nastave, sukladno proračunskim mogućnostima, a podršku smo pružili i sportskim klubovima, udrugama, te studentima. Svaki student koji je ispunjavao uvjete Javnog poziva potpisao je Ugovor o stipendiranju s Općinom Kiseljak.

Vrijeme koje je iza nas bilo je izazovno, a i vrijeme koje dolazi stavlja pred nas brojna iskušenja, posebno u oblasti zdravstvene skrbi i socijalne zaštite. Tako smo prije dvije godine krenuli u realizaciju izgradnje nove zgrade Doma zdravlja, projekt je u tijeku i očekujemo dovršetak naredne godine.

Ograničenja koja nam je donijela epidemija izazvana virusom COVID-19 pogoršala je socijalni status stanovništva, posebno socijalno ugroženih kategorija. Tako da smo, pored brige o zdravlju svih Kiseljačanki i Kiseljačana, vodili brigu, a vodit ćemo je i nadalje, o onima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Briga o mladim

Posebno nam je bitna briga o mladim i onim najmlađim i sukladno financijskim mogućnostima, koliko god možemo, pomažemo i dječjim vrtićima.

Gospodarstvo
Općina Kiseljak je, u proteklih godinu dana, utvrdila još dvije radne zone, a to su Azapovići i Bukovica. Trenutačno se izvode radovi na osiguranju neophodne komunalne infrastrukture (pristupne ceste, vode, odvodnja, el. Energija i plin). Ove radove završavamo u 2023. godini, što će doprinijeti privlačenju novih investitora. Gospodarstvo je jako važan segment svake zajednice, a prije svega zbog novih upošljavanja.

Zaštita okoliša
Pod ovim se prije svega podrazumijeva ekološki prihvatljiv način prikupljanja i odlaganja komunalnog otpada, što podrazumijeva izgradnju reciklažnog dvorišta, čime bi se ostvarili uvjeti za zatvaranje postojećeg odlagališta Berberuša. Kroz općinu Kiseljak protiču tri rijeke, u dužini od 10km, a uradili smo dosta posla na uređenju korita Kreševčice, Lepenice i Fojnice, kako bismo sačuvali materijalna dobra kao i poljoprivredno zemljište od plavljenja.

Ono što je najvažnije danas istaći, ne ono što smo uradili već ono što planiramo uraditi u budućnosti, je nova prometnica s tunelom koja će rasteretiti promet kroz središte grada, te izgradnja zelene tržnice kako bi omogućili svim našim poljoprivrednim proizvođačima plasman njihovih proizvoda.

Ono što nedostaje općini Kiseljak je višenamjenska dvorana, u kojoj bi organizirali različite kulturne sadržaje, kazališne i kino predstave, i konačno su se stekli uvjeti da krenemo s realizacijom projekta Zone sporta i rekreacije, budući smo otkupili svo potrebno zemljište kao i izvršili glavni projekt. Već sam rekao – jako je teško zadovoljiti sve potrebe kako bi se  osigurala neophodna kvaliteta života i Kiseljak pretvorio u mjesto ugodnog življenja kada imate  godišnji Proračun u iznosu od 7, 5 milijuna KM.

Sve što smo uradili i što planiramo uraditi ne bi bilo moguće bez potpora viših razina vlasti, stoga zahvaljujem Vladi KSB/SBK, Vladi Federacije BiH, Vladi Republike Hrvatske, Uredu za hrvate izvan RH… na podršci u realizaciji svih projekata, jer da nije bilo tih potpora teško bi se usudili krenuti u realizaciju brojnih projekata.
Nadam se da će neka od narednih sjednica Općinskog vijeća, kad realiziramo sve što smo planirali, biti sjednica Gradskog vijeća, jer sa svim ovim što planiramo uraditi – općinsko središte želimo pretvoriti u gradsko središte“, rekao je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kiseljak načelnik, Mladen Mišurić-Ramljak.

Na poseban način načelnik se zahvalio svim gospodarstvenicima općine Kiseljak kao i svim institucijama u BiH i Republici Hrvatskoj koje pomažu i podržavaju projekte Općine Kiseljak.

Ovogodišnja javna priznanja Zahvalnice Općine Kiseljak, Povelje te Plakete Općinskog vijeća uručene su nagrađenima: Mirzi Selimiću, Marici Pušić, Ronaldu Bakuli, Ratku Liješniću, Privatnoj ustanovi dom za starije i nemoćne „Brnjaci“, te poduzećima, Fiskus d.o.o. i Grakop d.o.o. Kiseljak.

Upriličen je i bogat zabavni program u kojem su nastupili  klapa “Kiseljački dišpet”

Gradovi prijatelji povodom Dana općine odlučili su darovati potrebite udruge i ustanove, kako bi pomogli njihov rad i tako unaprijedili međusobnu suradnju. I Grad Zaprešić i Grad Kaštela ovoga puta dodijelili su novčanu potporu za Udrugu „Naša djeca“ Kiseljak, koja skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju. Dar su uručili gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, te predsjedatelj Gradskog vijeća Kaštela, Ivan Udovičić, a nagradu je preuzela predsjednica Udruge „Naša djeca“ Sanja Kvasina.

Mjesec srpanj ove godine je iznimno bogat  sadržajima u povodu obilježavanja Dana općine Kiseljak. Općina Kiseljak uz pokroviteljstvo s udrugama donosi brojne zabavne, kulturne i sportske sadržaje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Sve je spremno za “Ribarsko večer” u Busovači

Udruga sportskih ribolovaca Busovača uz pomoć sponzora i prijatelja drugi put u našem gradu organizira "Ribarsko večer", a sve...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo