FOTO: Obilježena još jedna obljetnica nekažnjenog zločina u Buhinim Kućama

U Buhinim Kućama kod Viteza, 9. siječnja 1994. godine odvijao se jedan od najtežih dana u obrani Viteza, kojeg su snage Armije R BiH pod opsadom držale 316 dana. Naime, 9. siječnja, pod okriljem noći s jakom maglom koja je karakteristična za Vitez u ovo doba godine, pripadnici Armije BiH upali su u Buhine Kuće i počinili zločin nad pripadnicima HVO-a i civilima ovoga naselja želeći potpuno presjeći Lašvansku dolinu i otežati, ionako mukotrpnu i tešku obranu Središnje Bosne.

Uz to što je živote izgubilo trideset i sedam osoba hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo djece, žena, starih i nemoćnih, selo je u gotovo u potpunosti uništeno, kuće i gospodarski objekti su spaljeni i opljačkani. Najmlađa civilna žrtva je dvogodišnji Danijel Grbavac koji je ubijen u naručju oca pred kućnim pragom, gdje mu je ubijena i majka. Ni nakon dvadeset i pet godina za ovaj pokolj nitko nije odgovarao.

Obitelji, prijatelji, razvojačeni branitelji te predstavnici vlasti obilježili su ovu obljetnicu na groblju Topala u Vitez gdje je služena sveta misa zadušnica u povodu 27. obljetnice ovoga zločina. Svetu misu predvodio je župnik župe sv. Juraja u Vitezu fra Velimir Bavrka, a uoči početka mise pročitana su imena svih poginulih.

Također, prije svete mise zadušnice uz spomen obilježje Topala položeni su vijenci i svijeće za sve stradale.

 

 

Foto: Robert Marić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Najmlađa žrtva zločina nad Hrvatima imala nepune dvije godine

Hrvati Tuzlanske županije traže reakciju međunarodne zajednice