spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

FOTO: Obilježena 22. obljetnica konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”

U povodu obilježavanja 22. obljetnice konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, u crkvi sv. Duha u Novoj Biloj, sinoć je odigrana kazališta predstava simboličnog naziva “Bijeli put – Bosna Srebrena”.

„Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ bio je humanitarni konvoj od 99 šlepera i 143 člana medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja. Cilj konvoja bio je 1993. godine prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj, kad je glad prijetila Hrvatima cijele Lašvanske doline.

Kazališna predstava “Bijeli put – Bosna Srebrena” Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik na vjerodostojan način je prikazala svakodnevicu života i stradanja Hrvata Lašvanske doline u ratnom razdoblju i razdoblju potpune blokade za nešto manje od 90 000 žitelja ovog kraja. Mnoštvo glumaca putem potresnih scena i vjerodostojnog prikaza ratnog stanja pokazalo je gledateljima kakav je život bio u ratnim godinama, a uz to su glumci na gledatelje prenijeli posebne emocije hrabrosti i ljubavi kao vodilje koja je u nesretnoj 1993. godini bila neophodna hrabrim braniteljima da stanu u kraj zločincima.

Dupke ispunjena dvorana župne crkve sv. Duha u Novoj Biloj imala je priliku pogledati na jedan sasvim novi način tijek rata u Lašvanskoj dolini te put i način dolaska “spasitelja” iz konvoja “Bijeli put” u Novu Bilu.

Dolaskom konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” nakon 248 dana probijena je potpuna blokada Lašvanske doline i ratne bolnice u Novoj Biloj koja je dugo vremena bila “bolnica za dušu i tijelo” za nešto manje od 90 000 žitelja Lašvanske doline.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti