Subota, 16 siječnja, 2021

FOTO: Franjevačka provincija sv. Križa – Bosna Srebrena bogatija za četvoricu punopravnih članova

Pročitajte i ovo

“POSADI SVOJ HLAD”: Glasaj i osiguraj sadnice za našu općinu!

U tijeku je akcija prikupljanja glasova po kojima će se osigurati dostignuti broj sadnica jednak broju glasova. O PROLJETNOJ AKCIJI...

Hajriz Doglod osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina u Dubravici kod Viteza

Županijski sud u Novom Travniku, postupajući po optužnici Županijskog tužiteljstva Srednjobosanske županije, donio je prvostupanjsku i nepravomoćnu presudu protiv...

Telemach BiH: Ombudsman Marić da prestane s diskriminacijom kompanije Telemach BiH i nedozvoljenim pritiskom na korisnike

Telemach BiH oglasio se priopćenjem o aferi Arena Sport i reakciji Ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH. Prenosimo ga...
U crkvi Uznesenja BDM u Kreševu jučer su fra Zvonimir Batista, fra Mijo Ljubos, fra Ivan Stanić i fra Marko Cvitković položili svoje doživotne zavjete. 

Fra Zvonimir i fra Mijo rodom su iz naše župe, fra Marko Cvitković iz župe Doljani i fra Ivan Stanić iz župe Kreševo.

Doživotne zavjete položili su u rukama oca provincijala fra Joze Marinčića.

Na samom početku misnog slavlja pozdravne riječi uputio je gvardijan kreševskog samostana fra Josip Tomas.

Provincijal je u svojoj propovijedi istaknuo kako se ovakav čin ne događa svaki dan, ne događa se svaki dan da se netko usudi pred Bogom i pred ljudima izreći svoje DA za cijeli život, bez obzira o čemu se radi.

“Danas je opća pojava posvuda oko nas da mladi ljudi sve teže donose odluke, da nisu u stanju prihvatiti trajnu odgovornost, donijeti konačnu odluku, doživotno se vezati s bilo čime, i kim. No hvala Bogu na četiri mlada franjevca, koji su donijeli odluku da kažu Bogu zauvijek DA, da mu služe u franjevačkom redu, s nakanom da uskoro postanu Kristovi svećenici. ” 

Naglasio je kako su se ova četvorica mladića radi kraljevstva Božjega odrekla svega, da bi mogli služiti Gospodinu neopterećeni i čista srca, te kako su spoznali Isusa Krista po Duhu svetome, smogli snage i hrabrosti, ostavili sve i pošli za Isusom.

“Dok se obraćam vama koji postajete punopravni članovi provincije i franjevačkog reda… učite se hoditi duhovnosti, crkvenoj i franjevačkoj. Vi krećete u život, hodate prema svome cilju da budete redovnici božanske gozbe. A što su to zavjeti? Svečani, odnosno vječni zavjeti su maksimum onoga što čovjek može obećati svome Bogu. Nešto veće od toga čovjek ne može učiniti. U životu ima puno nepredvidivih stvari, križeva i iskušenja, koji dolaze svakome od nas. Prema tome onaj tko se zaputio redovničkim životom, putem sv. Franje on ne bih trebao imati kriza. Krist je svjetlo u svakoj krizi.” 

“Dragi svečanozavjetovanici sutra kada pođete u neku drugu sredinu želio bih da vaši životi, i sve što vam je Bog dao da bude svjetlo vašeg života. Za vas, i za sve s kojima ćete se susresti. Budite svjesni činjenice da zavjet nije samo uzvišeni čin jednog trenutka, kojeg slavimo danas. Ovo je početak trajnog procesa u vašem životu. Ulaz za put vječnog druženja s Bogom, i sjedinjavanja s njime.”  

Prije samog obreda zavjetovanja, dok su se pjevali zazivi i litanije Svim svetima,  zavjetovanici su se prostrli pred oltar simbolično pokazujući svoju predanost Božjoj volji.

Nakon svete mise i svečanih zavjeta druženje je nastavljeno u krugu obitelji, i prijatelja.

Odgojitelj fra Danijel Nikolić obratio se svim prisutnima, i istaknuo:

“Oni su danas uistinu donijeli veliku odluku, teško je. Ovo je odluka hrabrosti u nesigurnosti onoga što će biti kasnije. Ne znamo što će Bog staviti na naš put. S vjerom u Boga idemo naprijed. Vi ste s vjerom u Boga odgovorili na Njegov poziv. Vi ste veliko svjedočanstvo mladima.” 

Istaknuo je kako su danas dali tri zavjeta poslušnosti, čistoće i siromaštva.

“Najteže je biti poslušan, to je smisao našeg franjevačkog života, Isus je rekao da se odričemo svoje volje, i prihvaćamo Njegovu. Bogatstvo franjevačkog života je da imamo braću, to je sv. Franjo rekao, da imamo nekoga u teškim vremenima, da se nekome možemo povjeriti.” 

U ime zavjetovanika prisutnima se obratio fra Ivan Stanić koji se zahvalio svima koji su utkali bilo koji dio sebe u njihov put.

“Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu. ” (1 Sol 5, 16-18)

Ekipa portala grad Busovača od srca čestita fra Zvonimiru, fra Miji, fra Ivanu i fra Marku. Želimo im obilje Božjeg blagoslova i ustrajnosti na njihovom putu.

 

Najčitanije zadnjih 7 dana

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Zašto je ubojici koji je uhićen u Busovači trebalo 110 tisuća KM?

Ironija je da su ubijeni poznavali ubojicu iz Turske, s obzirom na to da je imao fast-food na ulazu...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo