Četvrtak, 22 listopada, 2020
SPONZORIRANA OBJAVA

FOTO: Franjevačka provincija sv. Križa – Bosna Srebrena bogatija za četvoricu punopravnih članova

Pročitajte i ovo

Pokoj vječni daruj im, Gospodine!

»Pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna svjetlila im, počivali u miru Božjem.«

Danas počinje predizborna kampanja u BiH

Predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini službeno počinje danas i trajat će 30 dana. Predstavit će se...

U Novoj Biloj se organizira kotlićijada, prijave u tijeku

U Novoj Biloj će u nedjelju, 25. listopada 2020. godine s početkom u 10 sati biti organizirana. Kotlićijada u organizaciji...
U crkvi Uznesenja BDM u Kreševu jučer su fra Zvonimir Batista, fra Mijo Ljubos, fra Ivan Stanić i fra Marko Cvitković položili svoje doživotne zavjete. 

Fra Zvonimir i fra Mijo rodom su iz naše župe, fra Marko Cvitković iz župe Doljani i fra Ivan Stanić iz župe Kreševo.

Doživotne zavjete položili su u rukama oca provincijala fra Joze Marinčića.

Na samom početku misnog slavlja pozdravne riječi uputio je gvardijan kreševskog samostana fra Josip Tomas.

Provincijal je u svojoj propovijedi istaknuo kako se ovakav čin ne događa svaki dan, ne događa se svaki dan da se netko usudi pred Bogom i pred ljudima izreći svoje DA za cijeli život, bez obzira o čemu se radi.

“Danas je opća pojava posvuda oko nas da mladi ljudi sve teže donose odluke, da nisu u stanju prihvatiti trajnu odgovornost, donijeti konačnu odluku, doživotno se vezati s bilo čime, i kim. No hvala Bogu na četiri mlada franjevca, koji su donijeli odluku da kažu Bogu zauvijek DA, da mu služe u franjevačkom redu, s nakanom da uskoro postanu Kristovi svećenici. ” 

Naglasio je kako su se ova četvorica mladića radi kraljevstva Božjega odrekla svega, da bi mogli služiti Gospodinu neopterećeni i čista srca, te kako su spoznali Isusa Krista po Duhu svetome, smogli snage i hrabrosti, ostavili sve i pošli za Isusom.

“Dok se obraćam vama koji postajete punopravni članovi provincije i franjevačkog reda… učite se hoditi duhovnosti, crkvenoj i franjevačkoj. Vi krećete u život, hodate prema svome cilju da budete redovnici božanske gozbe. A što su to zavjeti? Svečani, odnosno vječni zavjeti su maksimum onoga što čovjek može obećati svome Bogu. Nešto veće od toga čovjek ne može učiniti. U životu ima puno nepredvidivih stvari, križeva i iskušenja, koji dolaze svakome od nas. Prema tome onaj tko se zaputio redovničkim životom, putem sv. Franje on ne bih trebao imati kriza. Krist je svjetlo u svakoj krizi.” 

“Dragi svečanozavjetovanici sutra kada pođete u neku drugu sredinu želio bih da vaši životi, i sve što vam je Bog dao da bude svjetlo vašeg života. Za vas, i za sve s kojima ćete se susresti. Budite svjesni činjenice da zavjet nije samo uzvišeni čin jednog trenutka, kojeg slavimo danas. Ovo je početak trajnog procesa u vašem životu. Ulaz za put vječnog druženja s Bogom, i sjedinjavanja s njime.”  

Prije samog obreda zavjetovanja, dok su se pjevali zazivi i litanije Svim svetima,  zavjetovanici su se prostrli pred oltar simbolično pokazujući svoju predanost Božjoj volji.

Nakon svete mise i svečanih zavjeta druženje je nastavljeno u krugu obitelji, i prijatelja.

Odgojitelj fra Danijel Nikolić obratio se svim prisutnima, i istaknuo:

“Oni su danas uistinu donijeli veliku odluku, teško je. Ovo je odluka hrabrosti u nesigurnosti onoga što će biti kasnije. Ne znamo što će Bog staviti na naš put. S vjerom u Boga idemo naprijed. Vi ste s vjerom u Boga odgovorili na Njegov poziv. Vi ste veliko svjedočanstvo mladima.” 

Istaknuo je kako su danas dali tri zavjeta poslušnosti, čistoće i siromaštva.

“Najteže je biti poslušan, to je smisao našeg franjevačkog života, Isus je rekao da se odričemo svoje volje, i prihvaćamo Njegovu. Bogatstvo franjevačkog života je da imamo braću, to je sv. Franjo rekao, da imamo nekoga u teškim vremenima, da se nekome možemo povjeriti.” 

U ime zavjetovanika prisutnima se obratio fra Ivan Stanić koji se zahvalio svima koji su utkali bilo koji dio sebe u njihov put.

“Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu. ” (1 Sol 5, 16-18)

Ekipa portala grad Busovača od srca čestita fra Zvonimiru, fra Miji, fra Ivanu i fra Marku. Želimo im obilje Božjeg blagoslova i ustrajnosti na njihovom putu.

 

Podcast UZOR

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

KSB spreman za online nastavu: Ministar školama dao na procjenu ostaju li djeca u školskim klupama

Škole u KSB su, nakon velikog porasta broja oboljelih, preporuke Federalnog kriznog stožera da se prijeđe na online nastavu,...

JAVNI POZIV – 25.000 KM za podršku poduzetnicima

BeeZone biznis inkubator Centra za edukaciju mladih vas poziva da aplicirate za učešće u programu podrške razvoju ženskog poduzetništva u okviru projekta BiHUB –...

OTKAZANO: Kotlićijada u Novoj Biloj

Prva Kotlićijada u Novoj Biloj koja se u organizacije Udruge Informator trebala održati u nedjelju, 25. listopada 2020. godine na platou ispred Caffe FACE...

VIDEO: Završeni radovi na probijanju tunela Počitelj

Radovi na iskopu duž desne cijevi tunela Počitelj završeni su u srijedu ceremonijom probijanja navedenog tunela dugog 1.163 metra, a kojoj su među ostalima...

Objavljena velika prognoza za zimu, evo što nas čeka

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Europu. Odmah na početku prognoze navode kako zemlje diljem Europe doživljavaju novi val koronavirusa,...

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo