Financijske institucije u BiH se oglasile o radu banaka povodom situacije u Ukrajini

Centralna banka BiH, Agencija za osiguranje depozita u BiH, Agencija za bankarstvo FBiH i Agencija za bankarstvo RS obratili su se građanima BiH povodom novonastale situacije u Ukrajini i reperkusije na financijski sistem.

 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Institucije u Bosni i Hercegovini, koje su učesnice mreže finansijske stabilnosti zemlje, putem mehanizma bankarske koordinacije supervizora prate najnovija dešavanja koja su vezana za aktuelnu geopolitičku situaciju i sukobe u Ukrajini, kao i njihove potencijalne ekonomske efekte na banke koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Svjesni smo zabrinutosti građana i privrede zbog pitanja efekata objavljenih sankcija na rad banaka u Bosni i Hercegovini, a posebno efekata na rad banaka koje su u indirektnom vlasništvu Sberbank Prema informacijama kojima raspolažu nadležne entitetske agencije za bankarstvo koje vrše nadzor nad radom banaka, članice grupe sa sjedištem u Bosni i Hercegovini su u direktnom vlasništvu Sberbank Europe AG sa sjedištem u Beču i pod nadzorom su regulatornih tijela EU.

Objavljene sankcije imaju efekte samo na transakcije i klijente koji su obuhvaćeni sankcionim listama. U tom smislu, takve sankcije ne obuhvataju bankarske entitete u Bosni i Hercegovini.

Rad banaka u Bosni i Hercegovini, kao i mogućnost da se održi dostupnost i kvaliteta usluga nisu ugroženi, i ne postoji potreba za raskidanjem poslovnih odnosa s bilo kojom bankom u Bosni i Hercegovini.

Institucije u Bosni i Hercegovini, u skladu sa svojim nadležnostima i ovlastima, u mogućnosti su da zaštite deponente i u uslovima produžene krize. Dodatno, naše institucije će koordinirati sve naknadne aktivnosti s relevantnim regulatornim tijelima EU, a u cilju zaštite interesa naših građana i privrede.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Tražila 1.200 KM plaću na oglasu za posao, “napali je” pa odgovorila: “Ne čudite se kada vam kasni plaća, što vam djeca nose iste tenisice godinama…”

Turska zabranila ulazak ruskih vojnih brodova u Crno more