Subota, 24 rujna, 2022

FBiH dobiva zakon o najnižem osobnom primanju

Pročitajte i ovo

Federacija BiH mogla bi u dogledno vrijeme dobiti zakonsko rješenje kojim bi se uvela zajamčena najniža osobna primanja, slično postojećoj uredbi o najnižoj plaći, no uvećana za topli obrok i prijevoz.

Vlada Federacije nedavno je dostavila mišljenje o prijedlogu zakona o najnižem primanju u Federaciji koji je radi razmatranja po žurnom postupku u parlamentarnu proceduru uputio Suad Kaknjo, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije.

Uvažavajući razloge predlagatelja usmjerene na uspostavljanje pravno obvezujućeg okvira koji bi se odnosio na utvrđivanje najnižeg primanja, Vlada navodi kako u okviru svoje nadležnosti smatra svrhovitim reguliranje obuhvata i visine najnižeg primanja tako da ono bude komplementarno s drugim propisima iz seta fiskalnih zakona, piše Večernji list.

Podsjetili su pritom i na samu inicijativu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije.

Kao razlog za donošenje spomenutog zakona navodi se potreba zaštite najnižeg primanja radnika koji, uz plaću, ostvaruju naknadu za prehranu i naknadu za prijevoz, a imajući u vidu smanjenje zbrojne stope doprinosa, kao i inflatorne pritiske koji negativno utječu na životni standard radnika. U smislu navedenog, istaknuto je kako institut najnižeg primanja predstavlja instrument socijalne zaštite i pravde, kao i instrument kojim se štiti osnovica za obračun doprinosa, naveli su iz Vlade Federacije.

Nakon toga podsjeća se kako postoji uredba o visini minimalne plaće u Federaciji, uz objašnjenje tko je sve sudjelovao u konzultacijama, a objašnjen je i postupak donošenja uredbe.

Naime, razmatrajući prijedlog zakona o najnižem primanju u Federaciji, utvrđeno je da je odredbom Zakona o radu propisano da Vlada utvrđuje najnižu plaću nakon konzultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem te da će Vlada Federacije na prijedlog Federalnog ministarstva financija, u suradnji s Federalnim zavodom za programiranje razvoja, a uz prethodne konzultacije s Ekonomsko-socijalnim vijećem, donijeti propis kojim će propisati metodologiju izračuna i usklađivanja najniže plaće.

U skladu s navedenim donesena je uredba o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće na temelju koje je Vlada Federacije donijela odluku o iznosu najniže plaće za 2022. godinu u neto iznosu od 543 KM.

Procedura i prijedlozi Federalno ministarstvo financija dostavljeni prijedlog zakona razmotrilo je s aspekta svojih nadležnosti. Vlada pritom upućuje na to da su odredbe članka 7. nadzor u suprotnosti s ovlastima Porezne uprave Federacije koja je nadležna za naplatu javnih prihoda, a ne ”prava radnika na najniže primanje”, što je suština ovog zakona.

Predlažu stoga da se nadzor nad ovim zakonom dodijeli federalnim, odnosno županijskim inspektorima rada koji su u skladu s posebnim propisima ovlašteni za nadzor u vezi s radom i zapošljavanjem, a briše Porezna uprava FBiH.

Uz to, uopćenog su mišljenja kako bi ovaj zakon trebalo razmatrati ili po redovitoj ili po skraćenoj proceduri u svrhu usklađivanja s drugim propisima. U kontekstu kaznenih odredbi prijedloga zakona, upozoravaju kako je članak 8. u suprotnosti sa Zakonom o prekršajima u predloženim visinama, u načinu i iskazivanju prekršajne sankcije te se neće moći provoditi, piše Večernjak.

Predlažu stoga da se visine usklade s visinama za pravne osobe, fizičke osobe – samostalne poduzetnike i odgovornu osobu – fizičku osobu prema zakonu te da se jasno precizira na koju se normu, odnosno članak odnosi sankcija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:jabuka.tv

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Slaba zainteresiranost za isplate jednokratnih pomoći radnicima

Аko poslodavci budu u mogućnosti novčano mogu pomoći radnicima, poruka je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Međutim, na terenu је...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo