Nedjelja, 25 rujna, 2022

Fadil Novalić: Od kada sam ja preuzeo mandat premijera imamo 70.000 više zaposlenih!

Pročitajte i ovo

Premijer FBiH Fadil Novalić dao je svoj osvrt na porast broja zaposlenih u ovom entitetu, ističući da je pozitivni trend započet za vrijeme njegovog mandata.

“Kada sam ja preuzeo mandat premijera Federacije BiH, mi smo imali skoro 467.000 zaposlenih. Danas ih je 70.000 više i ovo što ističem su zvanični i javno dostupni podaci Porezne uprave FBiH. Da nije bilo pandemije, siguran sam da bi ova brojka bila znatno veća. Bilo kako bilo, činjenica je također da smo godinu dana nakon stupanja na snagu novog Zakona o radu imali nešto više od 30.000 zaposlenih u FBiH. Kada su u pitanju društvene i ekonomske pojave, vrlo je teško uspostaviti uzročno-posljedične veze i sa sigurnošću reći da se nešto desilo, jer mu je prethodio određeni događaj. Sjetit ćete se da su 2015. i 2016. godina bile prve godine nove reformske agende, novog zamaha i značajnih socio-ekonomskih reformi na svim nivoima vlasti. Sve ove mjere su doprinijele rastu zaposlenosti i privrede. Međutim, usvajanje novog Zakona o radu je zaista bila jedna od temeljnih reformi tog perioda koja je povećala fleksibilnost tržišta rada i tako omogućio stvaranje novih radnih mjesta. Jednako je bio važan radi uvođenja reda u sistem kolektivnog pregovaranja i sačuvao FBiH od novih tužbi koje su u jednom trenutku nanijele štetu veću od milijardu maraka – kazao je Novalić, piše Oslobođenje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Slaba zainteresiranost za isplate jednokratnih pomoći radnicima

Аko poslodavci budu u mogućnosti novčano mogu pomoći radnicima, poruka je Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Međutim, na terenu је...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo