Utorak, 5 srpnja, 2022

Evo zašto je angažirano 500 novih vojnika EUFOR-a u BiH

Pročitajte i ovo

Generalmajor Anton Wessely funkciju zapovjednika EUFOR-a u operaciji “Althea” u Bosni i Hercegovini preuzeo je u siječnju ove godine.

Wessely je u intervjuu za Avaz rekao kako je aktivacija 500 pripadnika rezervnog sastava, kao čista mjera predostrožnosti, zahtijevala visok stupanj planiranja i logistike da bi se vojnici uspješno rasporedili u područje misije.

Rekao je kako su Oružane snage BiH profesionalne, posvećene, multietničke snage, s kojima EUFOR ima bliske radne odnose.

Imamo blisku suradnju u mnogim oblastima, što je ključno i obostrano korisno. Ova suradnja je temelj odnosa EUFOR-a sa širim vlastima u BiH, gdje je naša misija da podržimo te vlasti na nepristran način u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. U sklopu sveukupne posvećenosti EU sigurnosti građana BiH EUFOR je omogućio donaciju od 10 milijuna eura od EU za nabavku 68 novih vozila i 150 metal detektora za Deminerski bataljun OSBiH, naglasio je.

Povećan broj pripadnika EUFOR-a na ulicama širom BiH u posljednje vrijeme privukao je veliku pažnju, Wessely kaže kako je, s obzirom na promjenu sigurnosne situacije na međunarodnom planu, odlučio čisto kao razboritost i mjeru predostrožnosti, pozvati dio rezervnih snaga EUFOR-a koje su bile stacionirane izvan BiH zbog pojačanja EUFOR-ovih snaga u zemlji.

Ovo je učinjeno kako bi se EUFOR-u pružila mogućnost na terenu da brže i efikasnije podrži naše partnere u BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. EUFOR kontinuirano provodi procjenu sigurnosne situacije u BiH, ostaje procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja sigurnom okruženju u BiH. Ovo pojačano prisustvo i razina patroliranja ima za cilj da pokaže stalnu odlučnost EU i EUFOR-a da podrže Vladu BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, pojasnio je.

Naglasio je da operacija “Althea” pokazuje nepristrasnu odlučnost EU da održi stabilnost u BiH tako što ima dovoljno sposobnih snaga u zemlji da podrže napore Vlade BiH da održi sigurno okruženje.

Nedavno povećanje broja vojnika je dodatna demonstracija predanosti EU i šire međunarodne zajednice BiH. EUFOR je nepristrana multinacionalna vojna snaga, koja je posvećena podršci svim građanima BiH, rekao je Anton Wessely.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Sa 60. scenom koju je danas udario načelnik Asim Mekić, u mjestu Jelinak kod Busovače, završeno je snimanje filma...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo