Petak, 7 svibnja, 2021

Evo kako će cjepiva iz EU biti podijeljene u BiH

Pročitajte i ovo

Busovačka autorica Mirjana Jezildžić promovira knjigu “Od početka do početka”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” podružnica Busovača će se održati promocija knjige  “Od početka do početka”  busovačke autorice Mirjane Jezildžić. Nakladnici: HKD Napredak podružnica...

Teniski klub “Tisa” Busovača: Otvorene prijave za tenisku ligu “TISA” 2021.

Teniski klub "TISA" Busovača organizira Tenisku ligu "TISA" 2021. Prijave za ligu su otvorene do 20. svibnja 2021. godine, a...

VIDEO | “Ljudi, ne šaljite mi pare, radim i zarađujem!”

"Hamid Babanović iz Lupca kod Zenice u samo osam mjeseci potpuno je promijenio svoj i život svoje porodice. On...

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg održali su danas na Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo konferenciju za novinare povodom primopredaje prvog kontingenta cjepiva protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu iz Europske unije, piše N1.

“Ova cjepiva su nabavljeno kroz tzv. EU sustav što podrazumijeva da je EU osigurala Bosni i Hercegovini značajna sredstva, oko 13 milijuna i 750 tisuća eura. Mi za taj novac nabavljamo cjepiva od zemalja članica EU, one koje su odobrene u Europskoj agenciji za lijekove. Mi smo danas dobili ograničenu količinu cjepiva, ali s obzirom da se radi o jednoj vrsti pomoći, ova cjepiva se dijele kao i neke druge koje smo dobili od drugih zemalja što znači da smo za Brčko Distrikt izdvojili 2,5 posto ukupnih cjepvia od 213.000. Za Republiku Srpsku i Federaciju BiH to dijelimo u omjeru 62-38”, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje jesu li cjepiva mogla stići ranije u Bosnu i Heregovini, Oliver Varhelyi je poručio da nije bilo mogućnosti da se to osigura.

“EU je sa svoje strane još u prosincu prošle godine izdvojila sredstva u vrijednosti od oko 70 milijuna eura. Upravo iz tih sredstava su nabavljene ove količine cjepiva. Moram reći da se radi o besplatnim cjepivima koje dobijate, a koje je neko morao platiti. Sada aktivnosti da ubrzamo i da vidimo bržu dinamiku kada je riječ o cijepljenju i nabavi cjepvia”, kazao je Varhelyi.

Tegeltija je naveo da će se 213.00 cjepiva iz ovog programa isporzčivati do kolovoza.

- Advertisement -

“Previđeno je da u svibnju dođe 45.000 doza cjepviva u četiri tranše, svaki tjedan će dolaziti po jedna tranša. Danas je došlo nešto više od 10.000 doza cjepiva”, naveo je Tegeltija.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Busovačka autorica Mirjana Jezildžić promovira knjigu “Od početka do početka”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” podružnica Busovača će se održati promocija knjige  “Od početka do početka”  busovačke autorice Mirjane Jezildžić. Nakladnici: HKD Napredak podružnica...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo