Europska zemlja prva zabranila ChatGPT

This picture taken on January 23, 2023 in Toulouse, southwestern France, shows screens displaying the logos of OpenAI and ChatGPT. - ChatGPT is a conversational artificial intelligence software application developed by OpenAI. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP) (Photo by LIONEL BONAVENTURE/AFP via Getty Images)
Talijansko nacionalno tijelo za zaštitu podataka priopćilo je da će odmah blokirati i istražiti OpenAI, američku tvrtku koja stoji iza popularnog alata za umjetnu inteligenciju, kako ne bi obrađivala podatke talijanskih korisnika.
Nalog je privremen dok tvrtka ne bude poštovala ključni zakon EU-a o privatnosti, odnosno Opću uredbu o zaštiti podataka (popularni GDPR).

Pozivi da se obustave nova izdanja ChatGPT-a i istraži njegov proizvođač OpenAI, zbog niza rizika za privatnost, kibernetičku sigurnost i dezinformacije, rastu zapravo s obje strane Atlantika.

Elon Musk i deseci stručnjaka za umjetnu inteligenciju ovaj su tjedan pozvali na pauzu od nadogradnje ChatGPT-a. Skupina za zaštitu potrošača BEUC također je u četvrtak pozvala EU i nacionalne vlasti, uključujući i nadzorna tijela za zaštitu podataka, da istraže OpenAI-ev ChatGPT.

Talijanske vlasti ističu da OpenAI-u nedostaje pravna osnova, kojom bi se opravdalo masovno prikupljanje i pohranjivanje osobnih podataka… za ‘treniranje’ algoritama ChatGPT-a. Dodali su da isto tako OpenAI i netočno obrađuje podatke.

ChatGPT se i prošlog tjedna našao u problemu zbog povrede podataka i otkrivanja korisničkih razgovora, istaknule su talijanske vlasti. Napomenuli su i da OpenAI isto tako ne provjerava dob korisnika i izlaže maloljetnike apsolutno neprikladnim odgovorima, u usporedbi s njihovim stupnjem razvoja i samosvijesti.

Tvrtka OpenAI nema ured u EU-u, ali njegov predstavnik u Europskom gospodarskom prostoru ima 20 dana da odgovori kako planira uskladiti ChatGPT s GDPR-om, ili će se suočiti s kaznom do 4 posto svog globalnog prihoda. Iz OpenAI-a zasad nije bilo komentara na odluku talijanskih vlasti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Čović: Stojanović će dati svoju suglasnost, od Lende ne očekujem ništa

Bošnjačke udruge organizirale prosvjed ispred OHR-a u Sarajevu