Nedjelja, 4 prosinca, 2022

EUFOR najavio vojnu vježbu u BiH

Pročitajte i ovo

Vojne snage Europske unije (EUFOR) organizirat će vježbu u BiH od 17. do 24. listopada, najavio je u petak glavni stožer mirovne operacije “Althea” u Sarajevu.

Vježba pod nazivom “Brzi odgovor 2022” bit će održana u različitim dijelovima BiH i u njoj će sudjelovati oko 1.100 vojnika iz dvadesetak država, koliko ih je sada u sastavu kontingenta EUFOR-a.

Kao i prethodnih godina EUFOR će privremeno pojačati svoje prisustvo tako što će povećati broj vojnika, pojačati patroliranje i održati taktičke vježbe na odabranim urbanim i ruralnim lokacijama, stoji u priopćenju glavnog stožera vojnih snaga EU.

Istaknuto je kako ova vježba ponovno potvrđuje predanost Europske unije očuvanju mira i sigurnosti u BiH.

Ova vježba održat će se neposredno prije isteka aktualnog mandata EUFOR-a, o čijem će produženju u studenome odlučivati Vijeće sigurnosti UN.

Ranije se nagađalo kako bi Rusija, a eventualno i Kina, mogla iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti i blokirati nastavak misije “Althea” koja djeluje od 2004., kada je preuzela mandat očuvanja mira u BiH kojega je do tada imao NATO.

Naporno radimo kako bismo obnovili mandat te operacije, kazao je ranije ovog tjedna u Bruxellesu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg odgovarajući na pitanje o tome što očekuje od Vijeća sigurnosti UN.

Stoltenberg je istaknuo kako nikome ne bi bilo u interesu da se mandat EUFOR-a ne produži, jer je riječ o snagama koje pomažu očuvanju stabilnosti u BiH.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 2. Došašća – A – 04. 12. 2022.

1. Danas je 2. nedjelja došašća. Zornice su u 6:30, a prije zornica ćemo ispovijedati. 2. Raspored ispovijedanja starih i...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo