Subota, 26 studenoga, 2022

Escobar: Nisu mi jasne kritike Islamske zajednice prema Schmidtu

Pročitajte i ovo

Zamjenik podtajnika State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je kako Washington u potpunosti podržava visokog predstavnika Christiana Schmidta i odluke koje on donosi, a tiču se izmjena Izbornog zakona u BiH.

Escobar je pojasnio kako su Schmidtovi postupci ispravni.

Visoki predstavnik je važan dio Daytonskog sporazuma i mi ga podržavamo. Mi također podržavamo uporabu Bonnskih ovlasti tamo gdje je to odgovarajuće, a u ovom slučaju to jest bio odgovarajući potez. Visoki predstavnik je tim želio učiniti vjerojatnijim formiranje Vlade Federacije BiH, vlade koja će biti u stanju popuniti prazna mjesta u Ustavnom sudu, a uz to i osigurati da se izbori održe u atmosferi kredibiliteta, povjerenja.

Nismo još stigli do potpunog kredibiliteta, jer je bilo dosta nepravilnosti tijekom izbora, ali smo zahvaljujući djelomično ovoj njegovoj odluci i izbornoj transparentnosti, i otkrili veći dio spomenutih nepravilnosti. Smatram da su svi potezi koje je Schmidt povukao u posljednjih šest mjeseci vodili funkcionalnijoj vladi, i Federacije i države, rekao je Escobar za Glas Amerike.

Pojasnio je i kako su kritike Islamske zajednice o izbornom zakonu pogrešna procjena.

Apsolutno. Visoki predstavnik je zapravo povećao broj zastupničkih mjesta u Domu naroda, što znači da svaka skupina ima više predstavnika, uključujući i one koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda. Visoki predstavnik je odlukom u stvari kreirao dodatni prostor da se čuje više glasova, i takva odluka nosi beneficije za svakog. Zato kažem da mene ove kritike zaista zbunjuju, posebno kritike onih koji kažu da je ovo urađeno kao usluga jednima ili drugima. Povećan je broj zastupnika i to je jednostavno pozitivna promjena, poručio je američki dužnosnik.

Osvrnuo se i na moguće osporavanje Schmidtovih odluka pred Ustavnim sudom BiH.

Zaista ne vidim zašto bi odluku Ustavni sud proglasio nevalidnom ili neustavnom. Ipak, moram vidjeti što će Sud reći, kako bismo odlučili hoćemo li podršku nastaviti ili ne. Mi vjerujemo, moram ponoviti, da je odluka Visokog predstavnika dobra za cijelu BiH, ističe Escobar.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto: Lakša prometna nezgoda na Brnjacima

Danas oko 16:20 sati na Brnjacima (općina Kiseljak) dogodila se lakša prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Čitatelji...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo