Džaferović pohvalio međuljudsku solidarnost

0
151
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obišao je jučer nekoliko naselja u Srednjobosanskom kantonu koja su pretrpjela štete nakon poplava koje su u nedjelju pogodile ovaj dio države.

Tijekom obilaska posjetio je mjesta gdje su se izlile bujične rijeke, ali i ona mjesta u kojima je stanovništvo ostalo bez snabdijevanja pitkom vodom koja se zamutila u Busovači.

Džaferović je, završavajući posjetu pogođenim područjima, Feni kazao da su štete svuda vidljive, ali je najvažnijim nazvao činjenicu da nema stradalih osoba, te da su osobe čiji su stambeni objekti poplavljeni smješteni na sigurne lokacije.

Ono što će sada uslijediti je popravak tih stambenih objekata i putnih komunikacija koje je voda oštetila, ali Džaferović kaže da su sada sve putne komunikacije osposobljene.

Ponovio je da je potrebno nakon smirivanja situacije krenuti u preventivno djelovanje na kritičnim mjestima gdje je potrebno napraviti nasipe, kaskade i proširiti korita što, smatra, treba biti projekt za cijelu državu da se osim nasipa na veliki rijekama reguliraju bujične rijeke i njihovi tokovi te preduprijediti štetne posljedice elementarnih nepogoda.

Kao vidljiv primjer takvog preventivnog djelovanja izdvojio je mjesto Topčić Polje kod Zenice gdje je nakon nezapamćenih poplava iz maja 2014. godine urađen dio kaskada i betonskih zidova što je ovog puta spasilo to naselje.

U okviru ovih posjeta, uvjerio se, tvrdi, i u to da su sve kantonalne i lokalne vlasti pravovremeno djelovale na svim mjestima, a mještani poplavljenih područja isticali zasluge timova civilne zaštite posebno Federalne uprave civilne zaštite.

Pohvalio je i međuljudsku solidarnost jer su stanovnici okolnih naselja koja nisu bila pogođena poplavama pomagali one koji su bili u takvoj situaciji te im dopremali pitku vodu.

– Želja mi je da ovu situaciju što prije premašimo i da ubuduće spremnije dočekamo ovakve situacije – zaključio je Džaferović.

Džaferović se susreo i s predstavnicima kantonalne i lokalne vlasti u zgradi Općine Travnik, a tijekom obilaska s njim su bili i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo i načelnik Općine Busovača Asim Mekić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.