spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaBIHDuhovna obnova časnika OS-a BiH na Plehanu

Duhovna obnova časnika OS-a BiH na Plehanu

Na blagdan Sv. Cecilije, 22. studenoga, u župi Sv. Marka Evanđeliste i samostanu na Plehanu u Bosanskoj Posavini upriličena je duhovna obnova časnika Oružanih snaga BiH te civilnih djelatnika Ministarstva obrane BiH.

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Koncelebrirali su gvardijan plehanskog samostana fra Anto Tomas, brigadni kapelan fra Marinko Živković te župnik u Foči kod Dervente fra Franjo Dalibor Stjepanović.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je posvijestio, na tragu toga da postoji civilna kalendarska godina, kako je tjedan između svetkovine Krista Kralja i Prve nedjelje došašća razdoblje prelaska iz jedne liturgijske godine u sljedeću. Govoreći o vremenu došašća istaknuo je kako je to iščekivanje Isusova rođenja te da se sa te dvije svetkovine zatvara jedan ciklus. «Danas nam Crkva kao primjer razdoblja između dolaska na ovaj svijet i odlaska na drugi nudi Sv. Ceciliju, mučenicu iz ranih kršćanskih vremena koja je otišla s ovoga svijeta svjedočeći ljubav», kazao je nadbiskup te progovorio o pojmu mučeništva. Posvijestio je da u hrvatskom jeziku postoji određena redukcija značenja mučeništva te pojasnio kako u Crkvi nije mučenik i svetac onaj koji je bio mučen već zato što je usprkos mukama koje je podnio ustrajao u ljubavi prema Bogu i ljudima.

Nadalje je pojasnio nove oblike mučeništva koje postoji danas, a nazivaju se bijelim, nasuprot crvenom mučeništvu koje je doživjela Sv. Cecilija. Podsjetio je kako se ti progoni ne završavaju smrću nego marginalizacijom, protjerivanjem ili donošenjem protukršćanskih zakona. «Biti kršćaninom u ovom vremenu izgleda biti moralni ‘ekolog’. To je naše poslanje i čast te poziv. Biti kršćanin nije samo pitanje statistike već je vrlo zahtjevna stvar», rekao je na kraju mons. Vukšić zazivajući Božji blagoslov da svima da snage da ustraju u vjernosti.

Nakon euharistije prigodni nagovor održao je gvardijan fra Anto. Govorio je o duhovnim susretima na Plehanu te o broju vjernika koji usprkos svemu dolaze na mise. Posvijestio je kako fratri u toj župi imaju suradnju s različitim institucijama koje organizirano dolaze na duhovne susrete u ovaj dio Bosanske Posavine. Nazočnim vojnicima je pojasnio kako za vrijeme dok je Isus umirao na križu nije koristio silu da se oslobodi nego je u razgovoru sa zločincem, koji je također bio razapet, obećao mu raj. Nadalje je govorio o duhovnom planu za advent na Plehanu te potaknuo vojnike da za vrijeme došašća u svom životu naprave «mirovni sporazum s Isusom», razgovaraju s njim i puste ga u svoje srce te će biti sretni u osobnom životu ako naprave sporazum sa Isusom.

Sudionici duhovne obnove imali su prigodu za svetu ispovijed i osobni razgovor sa svećenicima.

Susretu su, između ostalih, bili nazočni general bojnici Ivica Jerkić i Marko Stojčić te zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti