Srijeda, 28 rujna, 2022

Dom naroda usvojio izmjene zakona: Rast će mirovine u FBiH

Pročitajte i ovo

Rast će plaće u Federacije BiH – i to već ove godine.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na hitnoj sjednici održanoj u petak usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, te omogućio da zakon stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH jer ga je ranije usvojio Zastupnički dom.

Zakon, između ostalog, predviđa da će se mirovine ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje mirovina.

Propisana je mogućnost provođenja izvanrednog usklađivanja mirovina. To će u ovoj godini omogućiti izvanredno povećanje mirovina.

Izvanredno usklađivanje mirovina može se provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto iako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini. Ova mogućnost ne obuhvaća najviše mirovine sve dok najniži iznos mirovine ne dostigne jednu petinu iznosa najviše mirovine ostvarene po zakonu.

Prema trenutnim parametrima veoma je izvjesno izvanredno povećavanje mirovina u ovoj godini u značajnom postotku, javlja Fena.

Prvi put pravo na obiteljsku mirovinu imat će i izvanbračni supružnici dok je do sada bilo slučaj da je pravo na obiteljsku mirovinu mogao ostvariti samo bračni supružnik.

Primjenom Zakona bit će utvrđeno pravo udovica poginulih branitelja i šehida, koja nisu imala status osiguranika, da ostvare prava na obiteljsku mirovinu, s obzirom da se ozljedom na radu, u smislu ovog zakona, smatra i ozljeda osobe koja je zadobivena u pripremama i obrani BiH (u razdoblju 18.9.1991. – 23.12.1995. godine).

Također, u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama zaključenog između nositelja osiguranja u entitetima BiH, zbirni iznos srazmjernih mirovina ostvarenih u entitetima ne može se isplaćivati u iznosu manjem od najnižeg iznosa mirovine.

Izmjenama i dopunama članka 116. Zakona o MIO omogućava se korisnicima mirovina koji su ostvarili pravo na punu starosnu penziju da istovremeno mogu koristiti mirovinu i zasnovati radni odnos bez obustave isplate mirovine. Takva mogućnost nakon što navrše 65 godina života ili 40 staža osiguranja daje se korisnicima koji su mirovinu ostvarili pod povoljnijim uvjetima, javila je Fena.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Preko nove aplikacije možete zatražiti izdavanje putovnice, vozačke ili osobne

MUP i AKD pozivaju građane da instaliraju Certiliu za lakši pristup e-uslugama Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo