Dodik: Nije problem ponovno brojanje glasova, već nezakonit rad CIK-a

Nije problem ponovno brojanje glasova, ali je problem što CIK BiH ne radi to u skladu sa zakonom, rekao je kandidat za predsjednika Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Oni su morali da utvrde prethodne rezultate i daju mogućnosti da se u roku tri dana eventualno ulože žalbe i onda da odlučuju svemu – rekao je Dodik.

Dodik ističe da je CIK “pao” pod političke utjecaje ili ulicu.

– U Sarajevu to vidimo sve češće, kao što je Kristijan Šmit pao pod utjecajem ulice u Sarajevu prije nekoliko mjeseci. To i sada isto vidimo – naveo je Dodik.

Dodik je naveo da je CIK izabran nezakonito.

– Niko nije ovdje naivan i zna se da je CIK politički obojen. Smatrali smo da će imati bar malo profesionalnog dostojanstva kod sebe i da će utvrditi preliminarne rezultate i da će onda u skladu sa zakonom reagirati. Međutim, i ono malo povjerenja što smo imali, pogaženo je. Uložit ćemo žalbu na odluku CIK-a Sudu BiH, ako nam i to dozvole. Ako ima i “P” od pravosuđa morali bi da je ponište, i natjeraju CIK da donese preliminarne rezultate, pa onda da donose neke odluke – pojasnio je Dodik.

Dodik je istakao da SNSD nema problema s prebrojavanjem glasova, ali, kako ističe, sada postoji sumnja.

– Sutra ćemo i na najvišim organima partije imati sastanak i odlučiti kako i što dalje. Ovakva BiH ne treba nikome – rekao je Dodik.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH većinom glasova donijela je odluku o kompletnom brojanju glasova za razinu predsjednika entiteta Republika Srpska. Zahtjev je to opozicije i njihove kandidatkinje Jelene Trivić koja sumnja u izbornu prevaru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Jesenska sadnja maćuhica

Mladi nomadi Samir i Ranko skupa kupaju ovce te poručuju ‘U nas nije bitno tko si!’