spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Dodik najavio: RS će osnovati svoje izborno povjerenstvo

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, održao je danas press konferenciju na temu izbornih rezultata te je najavio osnivanje republičkog izbornepog povjerenstva u tom bh. entitetu.

Dodik je pristutnima govorio o aktualnoj situaciji u BiH, proteklim izborima te proračunu Republike Srpske.

“Prva se odnosi na situaciju u RS-u prije svega ekonomskom koja je uzrokovana činjenicama da je došlo do nametanja jedne atmosfere zbog koje smo odlučili 26. održati sjednicu NSRS-a kako bi se omogućilo povećanje plaća i svega ostalog, ali i 1. studenoga i na toj sjednici ćemo usvojiti novi proračun za sljedeću godinu čime ćemo RS omogućiti da nastavi svoj razvojni put. Mirovine će se kretati od 10 do 15 posto povećanja, tako će biti i za braniteljake kategorije, invalidnine i ono što smo započeli sa po 750 KM za obitelji s četvero i više djece te povećanje plaća od 1. siječnja od pet posto da bismo u ožujku mogli vidjeti na koji način bi ekonomska kretanja vezana za inflaciju mogla utjecati na tu plaću”, kazao je Dodik, piše Klix.

Najavio je i da će doći do povećanja izdvajanja za projekte kulture, posebno za snimanje filmova.

“RS redovito iz proračuna isplaćuje sve svoje obaveze. Prvog studenoga održavamo sjednicu, da bi usvojili proračun i spriječili spekulacije u pogledu mogućnosti da se spriječi formiranje vlasti u RS-u koja može donijeti proračun i prebaciti RS na režim privremenog financiranja. Zato smo jučer odlučili ići na ovaj način, potpuno zakonito i legalno. Kroz povećanja o kojima sam govorio, od 1. siječnja taj proračun će biti donesen. Imat ćemo priliku nekada kasnije kroz rebalanse izvršiti poravnanja kako bi bio u funkciji razvoja. Vlada RS-a je danas uputila zahtjev da se održi sjednica NSRS-a za rebalans. Odgovorna politika podrazumijeva da spasimo status i očekivanja važnih struktura poput branitelja, invalida i radnika u institucijama. Proračun će poboljšati stanje i stimulirati poslodavce u realnom sektoru putem popusta i davanja da povećaju plaće radnicima. Plaće smo proračunskim korisnicima povećali 10 posto i isplatili 100 KM linearno”, kazao je Dodik.

Očekuje da proračun entiteta bude usvojen 1. studenoga.

Komentirao je Dodik i najave političara da se BiH dodjeli status države kandidata.

“To bi mogla biti dobra vijest, ali nije zato što pokušavaju zadržati lažnog visokog predstavnika i suce Ustavnog suda BiH strance. Zato ne možemo na to misliti kao pošteno i fer, to je jedna igra briselske administracije. Nismo zainteresirani. Želimo to riješiti, Europa nam je govorila da provodimo reforme godinama i da to onda znači automatski nestanak OHR-a i stranih sudaca. Mi smo protiv toga. Taj kandidatski status nije fer, još ako ostane ovaj lažni visoki predstavnik. Ako je to namjera, onda mi to ne možemo prihvatiti s oduševljenjem. Ne možemo to ni spriječiti, ali ćemo svoje politike odmjeriti prema tome”, rekao je Dodik.

“Ne želimo nastaviti s igrama, želimo vratiti svoje nadležnosti. Mi ćemo to uraditi i to ćemo završavati sa Agencijom za lijekove. Napravit ćemo izbore za Republiku Srpsku, da to bude u nadležnosti enitetskog izbornog povjerenstva, a ne ovo uzurpatorsko Središnje izborno povjerenstvo koje želi poništiti volju naroda RS-a. Moja pobjeda je neupitna, bez obzira što oporba od toga pokušava napraviti čudo. Ja ću samo reći da je na razini parlamenta RS-a, SNSD dobio 221.000 glasova, a ukupno sve oporbene stranke su dobili 192.000”, kazao je Dodik.

Smatra da su optužbe za krađu izbora samo spekulacije, ali da će oporba ostati pri toj tvrdnji.

Ponovno je naglasio da BiH nema visokog predstavnika te da njegove odluke neće biti objavljene niti će ih Republika Srpska primijeniti.

Dodik je najavio i da će svim punoljetnim osobama u RS-u poslati upite na kućne adrese o sankcijama Rusiji i pristupu Europskoj uniji tražeći njihovo mišljenje, ali da to neće biti klasičan referendum.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti