Petak, 18 rujna, 2020

Dodik: BiH je daytonska tvorevina ili je neće biti

Pročitajte i ovo

Migranti koji su jednom deportirani iz BiH, ponovno se ilegalno vrate

U privremenim prihvatnim centrima u BiH je sada smješteno 5.929 migranta. To znači da u BiH trenutno ima sasvim...

Dodik: Svaki jezik nosi ime po imenu naroda, zašto bi bošnjački bio izuzetak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da, osim što ne razumije što jedan član Predsjedništva BiH radi...

Biskup Palić ustoličen za biskupa Mostarsko-duvanjske biskupije

Na blagdan Uzvišenja sv. Križa, na obljetnicu posvete mostarske katedrale Marije Majke Crkve i na obljetnicu biskupskog ređenja biskupa...

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se svakim preglasavanjem u Predsjedništvu ruši konsenzus, bez kojeg nema BiH jer ona postoji kao dejtonska tvorevina ili je neće biti.

Dodik je rekao da donošenje zaključka o zvaničnom stavu BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, koji su podržali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, ne doprinosi razvijanju dobrosusjedskih odnosa, nanosi štetu financijeru i izvođaču radova i krnji ugled BiH.

– Ovdje je potrebno naglasiti da se, ako je bilo bojazni da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interes BiH, o tome morala postići suglasnost prije nego što je otpočela izgradnja mosta, a ne sada kada je most već u poodmakloj fazi izgradnje – rekao je Dodik obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je dodao da se na ovaj način dovodi u pitanje sprovođenje i drugih projekata, kao i brojne aktivnosti u vezi s drugim pitanjem poput granice kod Kostajnice, pa i izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške, koji predstavlja projekt od strateškog, vitalnog značaja za Republiku Srpsku.

– Republika Srpska vodi odgovornu i racionalnu politiku i nije spremna da, bez jasnog uporišta i ozbiljnog sagledavanja eventualnih posljedica rješenja na koje pristaje, ugrožava dobrosusjedske odnose, niti da donosi bilo kakve odluke na štetu svojih građana i institucija – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako se želi otvoreno i odgovorno raditi i surađivati u BiH i sa susjednim državama u projektima od velikog ekonomskog, infrastrukturnog i sigurnosnog sadržaja, onda se treba odmaknuti od uskih i jednostranih navodno nacionalnih interesa, kakvi su sadržani u zaključku koji su izglasala dva člana Predsjedništva BiH.

– Pritom je za njih glasao i hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić, nesumnjivo izabran glasovima bošnjačkih birača, koji su mu dali više glasova nego nominalno bošnjačkom članu Šefiku Džaferoviću – dodao je Dodik.

On je poručio da nema ni sreće niti napretka ni za koga u BiH kao tronacionalnoj zemlji, ako se pokušavaju nametati odluke političkih predstavnika jednog naroda drugim narodima i dodao da su to godinama su činili visoki predstavnici i OHR ispunjavajući želje bošnjačkih struktura za stvaranjem unitarne BiH.

Dodik je rekao da je takve protupravne odluke potvrđivao Ustavni sud BiH tako što su suci iz reda Bošnjaka i tri strane suci preglasavali suci iz reda Srba i Hrvata.

– Stvaranje takvog neustavnog i nakaradnog antidejtonskog sistema vodilo je BiH u sve veću nestabilnost i krizu i udaljavalo od prijeko potrebnog pomirenja i međunacionalnog povjerenja. Približavamo se tridesetoj godišnjici završetka rata u BiH, a živimo u stalnom trvenju i pokušajima majorizacije Bošnjaka nad Srbima i Hrvatima – rekao je Dodik.

On je naveo da to da su neostvareni ratni ciljevi, odavno proklamirani Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića, potvrđuje i konstatacija bivšeg poglavara Islamske zajednice Mustafe Cerića da su “svi narodi raspadom Јugoslavije dobili svoje države, osim Bošnjaka”.

– To znači da za Bošnjake dejtonska BiH nije prihvatljiva, već stalnim djelovanjem treba otimati nadležnosti Republici Srpskoj i neustavno prenositi na nivo BiH, istovremeno oduzimajući pravo na ravnopravnost Hrvatima u Federaciji BiH koja je prvobitno nastala kao muslimansko-hrvatska Federacija na paritetnom odlučivanju – rekao je Dodik.

On je dodao da je u svakoj višenacionalnoj državi najveću odgovornost za međunacionalne odnose ima najbrojniji narod, u ovom slučaju Bošnjaci.

– Nije razumno očekivati od Srba i Hrvata da prihvaćaju otimanje svojih prava potvrđenih međunarodnim Dejtonskim sporazumom i da se mire sa tim – naglasio je Dodik.

On je rekao da su u vrijeme ogromne i pravno neutemeljene moći visokih predstavnika Wolfganga Petricha i Paddy Ashdowna, oni mijenjali ustave entiteta, izmišljali neustavni Sud i Tužilaštvo BiH, potpomognuti dijelom međunarodne zajednice osnivali brojna neustavna ministarstva i ustanove na nivou BiH, smjenjivali demokratski izabrane funkcionere, što je za posljedicu imalo produbljivanje podjela i onemogućavanje bilo kakvog napretka BiH.

– Sada to dolazi do izražaja jer je BiH zaglavljena bolesnim ambicijama bošnjačke strane da nametne svoju volju drugima, kao da se u međuvremenu nije ništa promijenilo u međunarodnim odnosima. Zato političko Sarajevo stalno proziva nemoćnog Inzka da “radi svoj posao” – rekao je Dodik.

On je poručio da su prošla vremena nametanja bošnjačke istine o građanskom ratu u BiH, a da svi ostali moraju da ćute.

– Nema više šutanja jer vrijeme prolazi zbog nečije blindirane pameti koja još živi u prošlom ratu, prizivajući nove sukobe. BiH može postojati i opstati kao dejtonska tvorevina ili je neće biti. Čini se da svakim danom uz djelovanje bošnjačkih predstavnika i političkog Sarajeva, BiH ide ka nepovratnom putu prestanka – naglasio je Dodik.

On je rekao da pritom rata neće biti, ali neće biti ni BiH, ako izborni pobjednici i legitimni predstavnici Srba i Hrvata ne budu u mogućnosti da sprovode demokratsku volju ta dva naroda.

– Predmet današnjeg zasjedanja Narodne skupštine je moje protivljenje donošenju zaključka od strane druga dva člana Predsjedništva BiH u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta. Treba imati u vidu da podrška izgradnji tog mosta dolazi i od EU čiji je član Hrvatska, a BiH ima Sporazum o pridruživanju. To ovom infrastrukturnom objektu daje značaj koji premašuje državne granice i kratkovidne političke razmirice – naglasio je Dodik.

On je poručio da je nesumnjivo vitalni interes Republike Srpske poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog Aneksa četiri.

– Iako se zaključak ne odnosi na dio teritorije BiH koji se nalazi u Republici Srpskoj, ovo pitanje nije moguće parcijalno tretirati jer će se ono zasigurno odraziti i na sva druga pitanja odnosa sa susjednim zemljama, a koja će u velikoj mjeri biti vezana za ključne teme i strateške projekte od značaja za Republiku Srpsku – ocijenio je Dodik.

On je rekao da, imajući u vidu sve navedeno, jasno da bi stupanje na snagu zaključka bitno ugrozilo vitalne interese Republike Srpske.

– Zbog toga vas sve, uvažene narodne poslanike, pozivam da potvrdite dostavljenu Izjavu o proglašenju Zaključka o prihvaćanju Zvaničnog stava BiH u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac od strane Republike Hrvatske, štetnim po vitalni interes Republike Srpske, čime će biti spriječeno stupanje na snagu osporenog Zaključka Predsjedništva BiH – rekao je Dodik.

On je ponovio da treba uvažiti činjenicu izbora Srpske za vojnom neutralnošću, te da je za Srpsku neprihvatljivo formiranje migrantskih centara na njenoj teritoriji.

Dodik je rekao da sva otvorena pitanja BiH s Hrvatskom, među kojima su i ona o odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori, granice, imovine poduzeća iz BiH na moru i slično, treba riješiti međusobnim dijalogom kako bi se došlo do konačnog sporazuma.

Dodik je ponovio da je bitno razvijati dobrosusjedske odnose, prenosi dnevnik.ba.

– Ponovit ću, svakim preglasavanjem u Predsjedništvu koje neću nikada ni o bilo kom pitanju dozvoliti, ruši se konsenzus. Bez konsenzusa nema BiH. BiH postoji kao dejtonska tvorevina ili je neće biti – poručio je Dodik.

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Tragična nesreća prekinula snove: Dan kada su članovi Crvene Jabuke poginuli na putu za Mostar

Na današnji dan, 18. rujna 1986. godine, na putu za Mostar članovi "Crvene jabuke" doživjeli su tešku prometnu nesreću...

Kosa vam se brzo masti? Ovo bi mogli biti glavni razlozi

  Ako imate problem s masnom kosom i osjećate se kao da biste je mogli svaki dan prati, vjerujemo da ćete se prepoznati u ovim...

Tomislav Žuljević; “Patnja je biti dijalizni bolesnik – nakon transplatacije bubrega živim novim životom!“

“Kada sam prije 14 godina bio suočen s bolešću bubrega, te kao dijalizni bolesnik bio svezan za bolnički krevet, a s obzirom da je...

Belmin Karamehmedović na čelu BHRT-a još pet godina

Upravni odbor Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT) na sjednici održanoj jučer, a nakon konkursne procedure, izabrao je Belmina Karamehmedovića za generalnog direktora BHRT-a. Na raspisani konkurs za...

Sjećate li se dječaka kojem su ukrali kupine, sprijateljio se sa sinovima čovjeka koji mu je pomogao

Sjećate li se uplakanog dječaka Zuhdije kojem su ukrali kupine koje je prodavao pored ceste u Kladnju? Zuhdija Alić je postao simbol hrabrosti i...
- Marketing -

Pročitajte i ovo