Četvrtak, 6 listopada, 2022

Dobra vijest za sve koji grade? Željezo pojeftinilo!

Pročitajte i ovo

Manja potražnja za željezom i čelikom na domaćem tržištu dovela je do smanjenja cijena ovih materijala te pogurala izvoz van BiH.

Kako se navodi u podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je željeza i čelika te proizvoda od željeza i čelika u ukupnom iznosu od 1.301.279.553 KM.

U istom razdoblju iz Bosne i Hercegovine je izvezeno željeza i čelika te proizvoda od željeza i čelika ukupne vrijednosti 1.372.374.921 KM, stoji u podacima UNO BiH.

Dalje se ističe da je najviše ovih materijala uvezeno iz Srbije, i to za iznos od 261.675.340 KM.

Nakon Srbije, najviše željeza i čelika te proizvoda od željeza i čelika u prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je iz Italije za 227.517.640 KM, pa Turske za 154.329.760 KM i Kine u iznosu od 153.204.285 KM, piše u podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

S druge strane, najviše željeza i čelika u prvih osam mjeseci ove godine izvezeno je u Hrvatsku za iznos od 273.027.707 KM

Zatim slijedi izvoz u Srbiju za 240.005.207 KM te Austriju za 152.079.115, ističe se u podacima UNO BiH.

Miloš Vidić iz firme “Komerc Mali” iz Prnjavora, koja se bavi dobavljanjem građevinske opreme, rekao je za “Nezavisne” da su se u posljednja tri mjeseca cijene građevinskog materijala smanjile.

Cijene nekih građevinskih materijala malo se podignu, pa malo spuste, ali to je sve nešto sitno, uglavnom bitno je da su se stabilizirale. Prije pola godine cijena željeza i čelika je pristojno pala, za otprilike 25 posto, i od tada su cijene stabilne, kazao je Vidić.

Prema njegovim riječima, vrijednost željeza i čelika je pala najviše zbog manje potražnje, te visokih cijena koje su bile izražene zbog pandemije virusa korona.

Jedan od faktora, ali blagi, jest rat u Ukrajini. Ipak, mislim da se više svi izvlače na to, nego što je to u stvari i problem. Osnovni razlog su ipak visoke cijene željeza i čelika koje su bile na našem tržištu. Potražnja je najveći problem bila u tom trenutku. Cijena čelika je trenutno pristojna i može se funcionirati, ali tu treba uzeti u obzir i mnoge druge cijene materijala, kao što su gorivo, drvne građe i tako dalje. Kada je pala cijena željeza, cijena nijednog od drugih materijala koji su potrebni za gradnju nije pala, istaknuo je Vidić.

Ekonomist Admir Čavalić smatra da pad cijena metala i građevinskog materijala najviše ukazuje na znakove recesije.

To znači da je pala potražnja za ovim materijalima tako da je logično i pala cijena željeza i čelika. Moguće je da je do pada cijena, ali i potražnje došlo zbog krize koja je uzrokovana pandemijom virusa korona, ali i krizom zbog rata u Ukrajini, kazao je Čavalić.

Na pitanje koji su razlozi većeg izvoza od uvoza željeza i čelika ove godine, Čavalić odgovara da je moguće da je došlo do veće potražnje na nekom drugom tržištu, što su naši izvoznici iskoristili i povećali, kako izvoz, tako i profit.

Moguće je da se potražnja za čelikom i željezom povećala u nekoj zemlji okruženja, te smo mi to iskoristili i njima plasirali naše proizvode, kazao je Čavalić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Priča Srećka Stipovića: Jesu li kamene kugle energetski portali vanzemaljske civilizacije!?

U Bosni i Hercegovini nalazi se desetine lokaliteta sa kamenim kuglama čiji misterij ni do danas nije razjašnjen. Dok neki...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo