Dobra vijest za Općine Busovača, Travnik, Vitez i Novi Travnik

Njemačko Ministarstvo okoliša osiguralo je sredstva za izradu studije za izgradnju Centra za upravljanje otpadom koji bio riješio višegodišnji problem četiri općine Lašvanske doline, potvrdio nam je Mihael Weichert, počasni konzul BiH u Njemačkoj i predsjednik Društva za unapređenje gradskog partnerstva Leipzig – Travnik.

Društvo za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik je u suradnji s općinama Lašvanske doline iniciralo projekt izgradnje Centra za upravljanje otpadom jer općine Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovača već godinama imaju problem sa zbrinjavanjem otpada.

Kada je projekta došao u fazu gdje je potrebna stručna analiza i pomoć eksperata sve je delegirano njemačkom Ministarstvu okoliša koje je odobrilo sredstva za izradu studije. S ovim su počasni konzul Weichert i konzultant Holger Tschense upoznali načelnike četiri općine.

Nije jednostavno doći do sredstva, ali smo dobili informaciju da su sredstva odobrena i da se u naredna 23 mjeseca napravi koncept i Studija budućeg Centra za upravljanje otpadom za četiri općine. – istaknuo je počasni konzul Weichert.

Cilj projekta je izgradnja centra za upravljanje otpadom po europskim standardima koji bio samoodrživ.
U narednom periodu napravit ćemo analizu kakvo je trenutno stanje, što ima od otpada i što se može prerađivati. Studija će sadržavati i dio koji se odnosi na to s kojim javnim partnerima idemo u projekt, ne samo iz BiH, nego i iz Europe i Njemačke. Najviše će se raditi na reciklaži. Centar bi bio samoodrživ. – pojasnio je Holger Tschense, konsultant i bivši zamjenik gradonačelnika Leipziga.

Komunalni otpad iz Travnika, Novog Travnika, Viteza i Busovače odvozi se na Regionalnu deponiju Moščanica u Zenicu. Ovaj proces stvara velike troškove i općinama i komunalni poduzećima, a izgradnja Centra za upravljanje otpadom za ove četiri općine sveo bi se na minimum otpad jer budući centar bi imao sortirnicu i dio za kompost.

Troškovi i realizacija

Vrijednost projekta jednog Centra za upravljanje otpadom izrađenog po europskim standardima kakvi se mogu vidjeti u Njemačkoj za regiju veličine Lašvanske doline koja ima oko 100.000 stanovnika koštao bi oko 7 milijuna eura, s tim što Europska Unija i njene članice ovakve projekte podržavaju vrlo povoljnim sredstvima jer se osiguravaju grant sredstva u iznosu 2/3, dok se samo 1/3 vraća.

Za realizaciju jednog ovakvog projekta od raspisivanja tendera do puštanja u rad Europi je potrebno dvije godine.

Prema riječima stručnjaka iz Njemačke, ovo je pilot projekt za Srednju Bosnu i nakon kompletnog završetka trebao bi riješiti problem odlaganja i zbrinjavanja otpada.

Travnik-grad

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Erdin Ramić briljira u dresu Novog Travnika

Misterij u Jajcu: Kula u koju su medvjedima bacani zarobljenici i kažnjenici