spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Danas redovna i hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Danas se održava redovna i hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem Marinka Čavare, predsjedatelja Zastupničkog doma. Glavna točka rasprave na redovnoj sjednici je Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH, kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH već je prošao ustavno-pravnu provjeru u Zastupničkom domu i smatra se usklađenim s Ustavom i pravnim sustavom Bosne i Hercegovine. Na današnjoj sjednici, Komisija za vanjske poslove trebala bi se izjasniti o ovom zakonu, a njegova svrha je usklađivanje i sistematizacija postojeće zakonske regulative koja se odnosi na vanjske poslove.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Josip Brkić, istaknuo je na sjednici Ustavnopravne komisije da ovaj zakon uređuje odnose institucija BiH u vezi s vanjskom politikom i poslovima, pružajući jasnu distinkciju između ta dva aspekta.

Osim toga, Zastupnički dom razmatrat će i principa Prijedloga zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, koji je također predložilo Vijeće ministara BiH. Brkić je istaknuo važnost ovog zakona u uspostavljanju jasnih rokova za institucije BiH u procesu sklapanja međunarodnih ugovora.

Hitna sjednica Zastupničkog doma bit će održana nakon redovne sjednice, a jedina točka dnevnog reda bit će “Učestali napadi na povratnike na području entiteta Republika Srpska i Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji Bosne i Hercegovine.” Ova sjednica odražava zabrinutost zbog sigurnosti povratnika i nastojanja da se osigura njihova zaštita.

Tijekom današnje sjednice, također će biti razmotren Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2022. godinu, čiji je podnositelj Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Poslanici će također raspravljati o nekoliko poslaničkih inicijativa, uključujući Prijedlog odluke o osnivanju ad hoc komisije Parlamentarne skupštine BiH za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kojeg je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH obećava biti ključna u razmatranju ključnih zakona i pitanja koja utječu na stabilnost i sigurnost zemlje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM