Petak, 1 srpnja, 2022

Danas presuda za ubojstvo generala Vlade Šantića

Pročitajte i ovo

Pred Županijskim sudom u Bihaću danas će se nakon višegodišnjeg zataškavanja te manipulacije istragom okončati suđenje za ubojstvo generala Hrvatskoga vijeća obrane Vlade Šantića koji je nestao pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima u ožujku 1995. godine, a završnicu toga procesa, prema riječima generalova sina Duje Šantića, obilježila je promjena iskaza generalovih pratitelja kobne noći, koji su se pretvorili u svjedoke obrane, piše Večernji list BiH.

Nije ratni zločin?!

– Generalova pratnja dala je lažni iskaz, gospodo, znate da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo… Samo ne znam Klepiću, kako si mogao sve vidjeti, kada si odglumio srčani, bio prebačen u bolnicu i nisi se vozio u autu s generalom kao ni Vujić nego odvojeno… Sve ima svoju cijenu to se odavno zna… – napisao je na svome Facebook profilu Duje Šantić. Osvrnuo se na završni iskaz generalovih pratitelja Radovana Klepića i Željka Vujića. U završnim riječima obrana je upravo otkrila što su kazala dvojica svjedoka tijekom sudskog postupka, koji je od početka pogrešno postavljen jer nije okarakteriziran kao ratni zločin jer su pripadnici jedne vojne formacije Armije BiH oteli generala HVO-a te su ga kasnije ubili. Zbog toga je iz ovoga spisa nestalo i ime generala Armije BiH Atifa Dudakovića s kojim se Šantić susreo večer prije ubojstva. I to nakon što je nasilno doveden u hotel Sedra, 8. ožujka 1995. godine. No, upravo je zato bilo važno “osigurati” da generalovi pratitelji dramatično promijene iskaz u procesu protiv sedam pripadnika Armije BiH kojemu je na čelu Hamdija Abdić Tigar, zapovjednik Vojne policije. Očekivano, u završnim riječima predstavnici obrane naveli su kako se radi o “zastarjelom djelu” dok pak djela ratnoga zločina ne zastarijevaju. Odvjetnik Abdića, koji je zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, otkrio je kako je generalov pratitelj Klepić izjavio da su “Abdić i Šantić pili u stožeru HVO-a bez bilo kakve nasilne radnje”. Duje pak otkriva za Večernjak kako se sam Klepić prigodom prvog susreta s obitelji Šantić 1997. nije usudio reći tko je ubio generala, ističući tada “ne mogu ti reći, djeca su mi dolje”.

Razočarali ga

– Sve sam ovo očekivao, nažalost. Ali sigurno ne od ove dvojice koje je tata smatrao odanim i bliskim – rekao je Duje Šantić. General Vlado Šantić ubijen je nakon cjelodnevnog mučenja, navodi se u optužnici. Njegovo je tijelo raskomadano, stavljeno u bačvu i zaliveno razrjeđivačem i benzinom. Hrvatska strana mora inzistirati da se ovaj proces prebaci državnom pravosuđu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vedran iz Fojnice i Frano iz Širokog na Blidinju otvorili “hotel s milijun zvjezdica”

Da su mladi pokretačka snaga našeg društva u svim oblastima – pa tako i u turizmu, pokazuje primjer mladića...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo