Četvrtak, 6 listopada, 2022

Danas obilježavanje 29. godišnjice stradanja Hrvata u Grabovici

Pročitajte i ovo

Obilježavanje 29. godišnjice stradanja 33 Hrvata, civilnih žrtava Domovinskog rata iz Grabovice, koje su ubili pripadnici Armije BiH, održat će se u petak, 9. rujna. Polaganje vijenaca na spomenik civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovice i put križa od spomenika do groblja počet će u 11.00 sati, nakon čega će uslijediti sveta misa za ubijene civile na mjesnom groblju, priopćeno je iz Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica ’93” Mostar.

Pripadnici Armije BiH su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći s 8. na 9. rujna 1993., ubili 33 hrvatska civila. Najmlađa žrtva toga zločina bila je Mladenka Zadro koja je imala tek nepune četiri godine, a najstarija Marko Marić – 87 godina. Za 17 tijela još se traga.

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije BiH, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva ili po zapovjednoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije BiH, na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na 13 godina zatvora.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog stožera vrhovnog zapovjedništva Armije RBiH Sefera Halilovića, kreatora operacije “Neretva ’93”, u kojoj je počinjen taj zločin. •

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Uposlenici JU Bolnice za plućne bolesti i TBC Travnik usavršavali znanje u jednom od najvećih onkoloških centara u Europi

Uposlenici JU Bolnice za plućne bolesti i TBC Travnik u proteklom periodu boravili su na Institutu za tumore ”Dino...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo