spot_img

Danas je blagdan sv. Ivana Krstitelja, proslava patrona župe u Travniku

Danas je blagdan sv. Ivana Krstitelja koji se slavi kao zaštitnik župe u Travniku.

Središnju svetu misu danas u 11 sati predvodit će mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije. Misu u 9 sati vlč. Hrvoje Kalem, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Jutros u 7 i 30 sati svetu misu predvodio je župnik travničke župe vlč. Josip Lebo.

Proslavi patrona prethodile su trodnevne priprave kroz sv. mise, u petak je misu predvodio don Željko Marić, ravnatelj KŠC “Petar Barbarić” Travnik, u subotu don. Josip Dedić, također svečenik KŠC-a Travnik, dok je misu uočnicu sinoć predvodio fra Jozo Marinčić, župni vikar u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj.

Može biti slika sljedećeg: 8 ljudi

Može biti slika sljedećeg: jedna ili više osoba i gomila

misa uočnica

Povijest župe

Župa Travnik spominje se još daleke 1623. godine, a obnovljena je 1879. godine. Nekoliko godina kasnije, točnije 1881. godine, započinje gradnja nove župne crkve koja je zamišljena dvostruko veća nego što je i izgrađena. Ipak, unatoč planovima, projekt župne crkve je smanjen. Dovršena je šest godina kasnije, 1887. godine, a posvetio ju je tadašnji vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler 15. srpnja 1888. godine na čast sv. Ivana Krstitelja. Upravo je u ovoj crkvi sv. Ive u Travniku 9. listopada 1892. kršten bh. nobelovac, književnik Ivo Andrić, a njegov kip danas se nalazi u dvorištu ispred župne crkve.

Crkva 24. lipnja slavi rođenje Sv. Ivana Krstitelja, Isusova preteče

Ivan je bio Isusov preteča i posljednji starozavjetni prorok, asket i propovjednik. Njegovi roditelji bili su starozavjetni svećenik Zaharija i Marijina rođakinja Elizabeta. Ivanovo začeće Zahariji je navijestio arkanđeo Gabrijel. Zaharija je posumnjao u to zbog svoje i ženine poodmakle dobi te je ostao nijem sve do Ivanova rođenja. Blažena Djevica Marija u trudnoći je pohodila Elizabetu dok je ona nosila Ivana.

Ivan se povukao u pustinju kao pokornik i propovjednik. Propovijedao je blizinu kraljevstva Božjeg i pozivao ljude na obraćenje. Mnogi su se pokajali za svoje grijehe i željeli da ih Ivan krsti. Bio je odjeven u haljinu od oštre devine dlake, opasan kožnatim pojasom, a hranio se skakavcima i divljim medom. Narod ga je cijenio kao sveca i proroka misleći da je on obećani Spasitelj.

Kad su ga svećenici pitali tko je i zašto krsti, odgovorio je: „Ja nisam Krist. Ja vas krstim vodom, a za mnom dolazi onaj koji će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem“.

Riječ „ognjem“ podrazumijeva brojna mučeništva. Isus je došao Ivanu i od njega zatražio krštenje. Ivan ga je krstio, a tad se nad Krista spustio Duh Sveti u obliku goluba kad je Božji glas progovorio: „Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina“.

Sveti Ivan Krstitelj opominjao je Heroda Antipu zbog braka s rođakinjom, a on ga je dao zatvoriti u tamnicu i odrubio mu je glavu.

Jako je poštovan u kršćanskom svijetu. U srednjem vijeku njegov su blagdan zvali ljetni Božić, a njemu u čast podignute su mnoge crkve, između ostalih Lateranska bazilika u Rimu. Relikvije Ivana Krstitelja čuvaju se u crkvi Sv. Silvestra u Rimu i u Amiensu u Francuskoj.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji 11 župa ima Sv. Ivana za svog zaštitnika: Bijelo Brdo, Donja Tramošnica, Jelah, Kraljeva Sutjeska, Lug-Brankovići, Otinovci, Tarčin, Travnik, Uzdol i Živinice te Podmilačju koje je najveće i najstarije svetište u BiH.

Običaji za sv. Ivu uuoči blagdana

Također, u svim hrvatskim krajevima postoje ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova 23. lipnja uoči blagdana sv. Ive, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Pritom se skuplja granje koje se onda zapali, a djeca i mladi ga preskaču. Često se takvi krijesovi pale na bregovima ili uz obale rijeka kako bi ih se moglo vidjeti iz što veće udaljenosti.

Može biti slika sljedećeg: vatra

IZVOR: Travnički.ba

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti