- Marketing -
Četvrtak, 23 rujna, 2021
- Marketing -

Dan Provincije Bosne Srebrene i provincijski Kapitul na rogožinama

Pročitajte i ovo

VIDEO | Kod Jablanice napadnut sudac utakmice Velež-Borac, automobil izgorio u potpunosti

Nešto iza ponoći sa utorka na srijedu u tunelu Lendava kod Jablanice došlo je do požara na osobnom automobilu...

FOTO: II. Seminar za voditelje crkvenih zborova

Irena Čavara, voditeljica našeg župnog zbora i Dunja Petrušić, jedna od voditeljica Framinog benda i ove su godine, u...

U Busovači održana IX. MSF “Srce Središnje Bosne” u organizaciji HKD Napredak Busovača

U subotu, 18. rujna 2021. godine, s početkom u 19 sati, HKD „Napredak“ podružnica Busovača organizirala je devetu Međunarodnu...
Dana 14. rujna 2021. godine u župi sv. Marije Anđeoske u Gornjoj Tramošnici svečano je proslavljen blagdan Uzvišenja sv. Križa – zaštitnik Provincije sv. Križa – Bosne Srebrene. Ovaj dan je ujedno bio prilika da se franjevci Bosne Srebrene okupe na tradicionalni Kapitul na rogožinama, godišnje okupljanje svih franjevaca koje seže još do u Franjino vrijeme.

Veliki broj franjevaca u Gornjoj Tramošnici okupio se u jutarnjim satima. U prvom dijelu svu braću pozdravio je fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, a zatim i fra Marko Lovrić, župnik župe Gornja Tramošnica, koji je svima poželio srdačnu dobrodošlicu, zahvalivši Upravi Provinciji što su pokazali razumijevanje da ovogodišnji Kapitul na rogožinama bude u posavskom kraju. Riječi dobrodošlice se također upućene fra Boži Vuleti, generalnom vizitatoru naše Provincije, koji je također nazočio ovome skupu.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi uslijedilo je kratko upoznavanje braće s likom fra Lovre Milanovića, bosanskog franjevaca koji je svoj život završio mučeničkom smrću, a za kojega se trenutno vodi kanonski proces beatifikacije. O trenutnim oblicima pobožnosti fra Lovri Milanoviću, prvenstveno u župama Gornja, Donja Tramošnica i Turić, progovorio je fra Joso Oršolić, koji je provincijski pročelnik Vijeća za svetačke likove. Ujedno je pozvao svu braću da u svojim župama promiču pobožnost prema fra Lovri Milanoviću. Na tu nakanu je tiskana i prigodna brošura, s nakanom širenja pobožnosti prema fra Lovri Milanoviću.         

U nastavku je uslijedilo predavanje prof. dr. fra Vilija Radmana, definitora Bosne Srebrene i profesora na Franjevačkoj teologiji, koji je je predstavio Ratio formationis Južnoslavenske konferencije provincijskih ministara, uredbu o franjevačkom odgoju. Nakon predavanja uslijedila je rasprava prisutne braće na temu priručnika kao i drugim aktualnim temama iz života Provincije.

U podne je slavljena sveta misa koju je, uz koncelebraciju provincijala fra Joze Marinčića i sve nazočne braće, predvodio fra Bože Vuleta, generalni vizitator naše Provincije koji ovih dana posjećuje braću u posavskom kraju. On je u svojoj homiliji prisutnoj braći posvijestio važnost Kristova križa i goruću potrebu poniznosti.

- Advertisement -

Nakon svete mise uslijedio je ručak i zajedničko druženje sve prisutne braće. Nakon ručka braća su imala mogućnost hodočastiti na grob Sluge Božjega fra Lovre Milanovića, a u popodnevnim satima su se okupili na aktualni sat, odnosno na bratski razgovor na kojem se razgovaralo o svim aktualnim pitanjima i izazovima s kojima se susreću braća u Provinciji.

 

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Slovenija će Bosni i Hercegovini donirati još 100 tisuća doza Pfizera

Vlada Republike Slovenije donijela je odluku o donaciji 100.620 doza Pfizerovih cjepiva protiv koronavirusa Bosni i Hercegovini. Vlada je zadužila...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo