spot_img
Srijeda, 6 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Cyber-prijevare ponovno aktualne, ovaj put na meti su učenici i studenti

Nakon lažnih obavijesti o navodnim nasljeđivanjima milijunskih nekretnina, molbi za posudbu novca jer se osoba koja se lažno predstavi navodno nalazi u opasnosti, u BiH je trenutačno prisutna nova internetska prijevara, a na čijoj su meti učenici i nastavnici. Naime, stručnjaci za sigurnost upozoravaju kako je pred početak školske godine broj internetskih prijevara drastično povećan te da su na meti prevaranata prosvjetni djelatnici, učenici i studenti kojima se na takav način nude lažne nagradne igre i stipendije. Cilj prevaranata je doći do osobnih podataka što većeg broja osoba.

– Lažne nagradne igre, u kojima se traže osobni podaci i registracija SMS porukom, dijeljenje poveznica za nagradnu igru osobnim kontaktima u telefonu, lažne stipendije u kojima se prilikom aplikacije traže osobni podaci, poput matičnog broja i bankovnih podataka, samo su neki od oblika prijevara na internetu – navode stručnjaci za sigurnost te upozoravaju sve stanovnike da ne nasjedaju na takve prijevare.

Jedan od aktualnih primjera je nagradna igra u kojoj se navodno osvaja tablet ili laptop, što je vrlo privlačno školskoj populaciji. Stručnjaci za sigurnost naglašavaju učenicima i studentima da budu oprezni i ne dijele osobne podatke kako ne bi došlo do krađe identiteta i financijskih prijevara.

Ministar unutarnjih poslova RS-a Siniša Karan naglasio je kako je ovo ministarstvo jako posvećeno navedenim problemima. Ističe kako je MUP RS-a ojačao kapacitete u unutarnjoj organizaciji na suzbijanju vršnjačkog nasilja, narkomanije, što je izravno povezano i uz tu vrstu prekršaja, kazneno djelo prijevare na internetu. Prema tvrdnjama profesora s Fakulteta za sigurnost, cyber-kriminalci koriste najsuvremenija dostignuća informacijskih tehnologija i nije im lako ući u trag, zbog čega je vrlo važna bolja razmjena informacija i koordinacija između nadležnih domaćih i međunarodnih institucija.

U cilju prevencije, ali i zaštite učenika od sadržaja koji mogu imati štetan utjecaj, u školama u RS-u učenici imaju predavanja vezana uz cyber-kriminal, u što je uključen MUP. Inače, građani sve češće prijavljuju internetske prijevare, a kao najčešći oblik cyber-kriminala iz policije navode kupnju atraktivnih proizvoda po nerealnim cijenama te lažno predstavljanje. Ističu kako se počinitelji tih kaznenih djela lažno predstavljaju kao zaposlenici banke i traže podatke o bankovnom računu te nakon toga prebacuju novac na račune u inozemstvu.

Također, često se lažno predstavljaju kao vojnici te tako građane dovode u zabludu i navode ih da im pošalju novac kako bi došli u BiH i sl. Nerijetko je riječ o iznosima od 15.000 KM i više. Počinitelji ovakve vrste kaznenih djela na internetu nude na prodaju određeni proizvod ili uređaje za koje postoji zainteresiranost većeg broja ljudi, kao što su atraktivni modeli mobitela, popularni modeli automobila koji se prodaju po cijeni znatno nižoj od cijene ostalih vozila u istoj kategoriji te brendirani odjevni predmeti i obuća, dresovi poznatih sportaša i sl.

– Oštećena osoba na zahtjev počinitelja vrši uplatu na tekući račun ili na virtualni račun otvoren u nekoj od sportskih kladionica, s tim da se predmetni proizvod uopće ne dostavi zainteresiranoj osobi ili joj se dostavi bezvrijedan predmet – upozorili su prije nekoliko mjeseci iz MUP-a HBŽ-a.

Jedna od karakteristika ovakvog oblika kriminaliteta jest i to da počinitelj traži da se novac uplati u što kraćem roku. Uz navedeno, evidentirani su i slučajevi u kojima se osobe lažno predstavljaju kao zaposlenici banke i traže potrebne podatke o bankovnom računu, tako da telefonski ili e-poštom kontaktiraju građane te im prenose kako su dobitnici nagradne igre ili ih na drugi način dovedu u zabludu te prikupe potrebne podatke, nakon čega novac prebacuju na razne račune u inozemstvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM