Srijeda, 30 studenoga, 2022

Čudno: Bosni i Hercegovini nedostaje vozača, a na birou ih napretek

Pročitajte i ovo

Među brojnim građanima BiH koji u potrazi za plaćenijim poslom i boljim uvjetima odlaze iz države u značajnom broju nalaze se profesionalni vozači raznih kategorija.

Tako se bh. vozačima u Njemačkoj nudi plaća i do 5.000 KM. Predsjednik Uprave Centrotransa Safudin Čengić za Faktor kaže kako je na sceni nelogična situacija.

Nedostatak voznog osoblja primjetan je u svakoj državi, pa tako i u BiH. No, mi imamo nevjerojatno stanje. Naime, u zavodima za zapošljavanje u Federaciji BiH ima blizu 300.000 ljudi, samo u Sarajevskoj županiji 56.000. Recimo, u SŽ ima 918 nezaposlenih vozača, oko 600 automehaničara…

Istovremeno, poslodavci imaju potrebu za novim radnicima, otvoreni su natječaji…, ali ništa. Očito je da ti ljudi praktično rade, bilo u BiH ili inozemstvu, ali se i dalje vode u zavodima za zapošljavanje zbog zdravstvenog i socijalnog osiguranja, objašnjava Čengić.

Zato su poslodavci, ističe Čengić, zatražili posebnu, tematsku sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH i Vlade FBiH.

Sastanak bi trebao polučiti rezultat u smislu donošenja konkretnih mjera kako bi se zaposlili ljudi. Sve kompanije susreću se s odlaskom ljudi, posebno onih srednje stručne spreme, i to je problem za realni sektor, kazao je Čengić za Faktor.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zlatna groznica u srcu Bosne! Ovo su detalji projekta teškog milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo