spot_img

Čović: Stojanović će dati svoju suglasnost, od Lende ne očekujem ništa

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i dalje je uvjeren da će 6. travnja biti imenovana nova Vlada FBiH.

Mi imamo ustavnu obvezu da do 6. travnja imenujemo Vladu FBiH i ja sam uvjeren da će se to dogoditi. E sada, što ako, da ne odgovaram na hipotetička pitanja. Pričat ćemo sedmog što smo propustili petog ili šestog, pa ćemo onda vidjeti kako dalje. U ovom trenutku nemamo drugog rješenja nego napraviti Vladu Federacije, izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva održanoj u petak u Mostaru.

Kada je u pitanju potpis dopredsjednika Federacije BiH na predloženi sastav Vlade FBiH, Čović je kazao kako očekuje da će Igor Stojanović u ponedjeljak dati svoj suglasnost, a od Refika Lende, kako je rekao, ne očekuje ništa.

Ne očekujem bilo kakve probleme, mislim da će gospodin Stojanović, kao jedan od dopredsjednika, u ponedjeljak dati suglasnost. Od drugog dopredsjednika ne očekujemo ništa jer to pokazuje i on i njegova politika, kazao je Čović.

Dodao je kako političke snage okupljene oko SDA nastavljaju raditi svoj posao, a to je spriječiti da se napravi vlada FBiH bez SDA.

Osvrnuo se i na navode kako potpredsjednici Federacije BiH nisu bili upoznati s imenima predloženih ministara.

Nemamo mi problema oko imena. Predsjednik Vlade ne određuje ministre u Vladi, predsjedavateljica Vijeća ministara ne određuje ministre u vladi već su imena dostavili politički partneri, a onda su ta imena prikupljena i predočena kao takva. Gospodin Nikšić je odredio predstavnike SDP-a, mi smo odredili predstavnike ispred HDZ-a BiH. Sad će gospođa Bradara to skupiti i kazati: ”To su ti ministri.”.

Tko su te osobe, zaslužuju li tu biti i jesu li zadovoljili neke kriterije je drugo pitanje. Ključni kriterij je onaj osnovni, a to je onaj 8-5-3 po nacionalnoj strukturi. Ja sam odavno govorio da će naša politička opcija predložiti dvije dame i to smo učinili, poručio je Čović, dodavši kako on i stranka apsolutno stoje iza šest ministara koje su predložili, javja Fena.

Čović je komentirao i prijetnje smrću upućene čelnicima Naroda i prave i SDP-a BiH, kazavši kako takve prijetnje nisu nikakva novost u političkom životu BiH, ali i da ih treba shvatiti ozbiljno te da ih trebaju rješavati institucije BiH.

Na sjednici je raspravljano i o Saboru HDZ-a BiH koji bi trebao biti održan 6. svibnja.

Donijeli smo sve statutarne odluke oko Sabora, pripremili kroz Predsjedništvo i usvojili na Središnjem odboru. Mislim da će ovo do sada biti jedan od najbolje organiziranih sabora na kojemu će se okupiti oko 560 izaslanika stranke, uz mnoštvo gostiju, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti