Čović s predstavnicima UPFBiH o važnosti dijaloga realnog sektora i vlasti

0
35
Foto: Fena
Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) zatražilo je podršku od predsjednika Hrvatske demokratske zajedice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića i HDZ-a BiH za donošenje zakona o doprinosima FBiH u kojem će biti zakonski regulirana obveza Vlade FBiH da se u narednim godinama smanjuju stope doprinosa u skladu sa rastom prihoda.

UPFBiH je već dostavio amandmane na Vladin Prijedlog zakona o doprinosima FBiH svim zastupnicima i svim zastupničkim klubovima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, čije je zasjedanje zakazano za 9. listopad.

– Zahvalni smo gospodinu Čoviću s kojim razgovaramo o ključnim zakonskim rješenjima iz naše ‘Inicijative 20+5+6’ treći put u posljednjih mjesec dana i koji je pokazao razumijevanje za naše zahtjeve. UPFBiH intenzivno komunicira sa svim parlamentarnim političkim strankama u FBiH – kazao je Adnan Smailbegović , predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, nakon sastanka s Draganom Čovićem.

Osim izmjena Zakona o doprinosima, UPFBiH inzistira na usvajanju izmjene Zakona o porezu na dobit FBiH u smislu da se reinvestiranje dobiti oslobodi plaćanja poreza na dobit, a da se oporezuje dividenda s 10 posto.

– U prijedlogu zakona o porezu na dohodak koji je predložila Vlada FBiH se oporezuje dividenda sa 10 posto, ali bez izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit FBiH, u skladu s našim prijedlogom, radi se o još jednom opterećenju koje će direktno opteretiti poslodavce – pojašnjava Smailbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH istaknuo je da je tema rasterećenja gospodarstva konačno stavljena na dnevni red političkih razgovora i dogovora.

– Zahvaljujem poslodavcima na redovnoj komunikaciji koju smo uspostavili i mislimo da je to pravi put ka iznalaženju rješenja koja će u konačnici dovesti do povećanja plaća, povoljnijih uvjeta za ulaganje kako domaćih, tako i inozemnih ulagača i smanjenja sive ekonomije. Od izuzetne je važnosti dijalog između predstavnika realnog sektora i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti  kako bi se došlo do rješenja koja će na jednoj strani rasteretiti gospodarstvo, a  neće dovesti u pitanje stabilnost proračunskih prihoda i vanproračunskih fondova – istaknuo je Čović.

Također, iz UO UPFBiH inzistriraju da se hitno formiraju koordinacijska tijela za parafiskalne namete kako na razini FBiH, tako i razini kantona i općina kako bi se radilo na njihovom ukidanju ili smanjenju.

Istaknuto je da u ovome trenutku u FBiH na svim razinama vlasti ima više od 3.200 parafiskalnih nameta.

Iz UPFBiH su kao posebno značajno naglasili potrebu što hitnijeg usvanja izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH u smislu da se poslodavci rasterete plaćanja bolovanja u trajanju od 42 dana i da se taj period smanji na 15 dana, dok bi ostatak naknade za bolovanje išao na teret fondova zdravstvenog osiguranja, priopćeno je iz UPFBiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.