Utorak, 5 srpnja, 2022

Čović: Novi razgovori o Izbornom zakonu u idućih deset dana, neke diplomate iz EU-a su već u BiH i pripremaju sastanke

Pročitajte i ovo

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović najavio je u subotu kako bi se u idućih 10 dana trebali održati sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do promjene elemenata Izbornog zakona kako bi izbori imali svoj smisao i pravu demokratičnost.

Naime, Čović je naveo kako je sinoć razgovarao s predstavnicima europskih političara koji su došli u BiH kako bi pripremili još sastanaka, a sve u cilju da se pokušaju promijeniti elementi Izbornog zakona kako bi izbori imali svoj smisao, pravu demokratičnost te da ne bi, kako je istaknuo, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH istupao u ime jedne politike, jednog političara.

Dodao je kako su razgovori bili temeljiti te da je i hrvatski premijer Andrej Plenković s njima razgovarao u Salzburgu i u Varšavi.

Naime, premijer Plenković u petak je u Salzburgu rekao da je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH jer bez toga bit će teško funkcioniranje zemlje koja u listopadu bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti.

“Mislim da smo se do kraja razumjeli kakve poteze trebamo vući u BiH”, istaknuo je Čović.

HNS je donio zaključke, a jedan od tih zaključaka, koji je na tragu Ustava, ustavnih ovlasti, omogućava da na neki način svim pravnim i političkim sredstvima tražimo rješenje za BiH kada je u pitanju institucionalna, ali i organizacija i transformacija BiH, pojasnio je Čović.

“I s te strane mi nemamo dvojbi, bez obzira tko šalje neke druge poruke. Niti smo naivni, niti razmišljamo na bilo koji način o stvarima koje bi trebale urušavati BiH. Ono što mi predlažemo gradi BiH, daje šansu europskoj BiH i na tome ćemo do kraja ustrajati što god tko misli”, istaknuo je Čović.

Poručio je kako ovo nije zamka za bilo koga, te da nije prijetnja, ovo je, kako je kazao, jednostavno traženje puta do moderne i europske BiH.

Čović smatra kako će pritisaka biti i od strane međunarodnih predstavnika, ali i dominantno iz “političkog” Sarajeva koje se nalaze u jednoj svojoj začahurenosti u misli kako kroz građansku državu mogu napraviti bošnjačku federaciju, pa potom BiH’.

“Jasno je da to nije BiH ona kakvu žele njeni žitelji. Jasno je da bar dva naroda i dobar dio bošnjačkog naroda ne želi takav pristup, praviti, ja bih rekao, neke ‘fildžan državice’ na prostoru oko Sarajeva. To ne treba bošnjačkom, ni hrvatskom i srpskom narodu u BiH, ali i svim građanima BiH”, zaključio je Čović.

Danas su u sklopu obilježavanja 31. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA na Pologu i Dana branitelja grada Mostara položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima kod Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

U ime Hrvatskog narodnog sabora u sklopu obilježavanja Dana branitelja grada Mostara vijence je položilo i svijeće zapalio Dragan Čović zajedno sa predstavnicima braniteljskih udruga. Čović je istakao kako 7. svibanj ima posebnu dimenziju jer je zaustavljanje tenkova u Pologu bio jasan znak JNA da neće podijeliti prostore Republike Hrvatske.

“Da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane mi danas ne bismo imali BiH, ne bismo mogli tražiti te naše ustavne elemente jednakopravnosti kao konstitutivnog naroda, tražiti da nas predstavljaju legitimni predstavnici i zbog toga sam siguran da ćemo u tome u konačnici uspjeti”, poručio je Čović.

Istakao je kako smatra da i premijer Hrvatske Andrej Plenković na jedan način i predsjednik RH Zoran Milanović na drugi daju doprinos traženju boljeg uređenja BiH kako bi se državi osigurali trajni elementi funkcionalnosti a kako se hrvatski narod ne bi brinuo o tome da li će mu drugi birati predstavnike.

“Bez hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog i legitimnog kojeg će predstavljati legitimni predstavnici u institucijama vlasti, a isto tako želimo i za bošnjački i srpski narod, nema BiH, nema europske BiH, a mi ćemo učiniti sve da BiH ima svoju europsku budućnost”, kazao je Čović.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

MALI OGLAS Prodaje se stambeno-poslovni objekat u Busovači

Na dionici magistralnog puta M5 Busovača - Kiseljak prodaje se nekretnina u vrijednotsi od 15.000,00 KM. Objekat se nalazi...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo