spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Čović nakon pregovora s “trojkom”: Iznijeli smo koncept oko kojega smo se svi složili

U tijeku je obraćanje medijima predstavnika HDZ-a BiH, SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde, koji su u Mostaru započeli pregovore o postizbornoj suradnji.

– Iznijeli smo koncept oko kojega smo se, čini mi se, svi složili da razgovaramo primarno o onome što jest naš ključni zadatak, a to je da ove naredne četiri godine, ako se dogovorimo o partnerstvu, da stvarno imamo koaliciju koje će to partnerstvo upražnjavati tamo gdje budemo u vlasti. Programska osnova je ključ svega i iznijeli smo jedan detalj koji ćemo zajednički razrađivati, da u tom programskom dijelu, prije svega, imamo euroatlantski dio vanjske politike i našeg djelovanja kad je u pitanju BiH. Drugi dio bi bilo funkcioniranje pravne države, a treći dio je ekonomsko-socijalni aspekt onoga što bi se radilo. Znamo da su ti aspekti dominantno podijeljeni između kantonalne i federalne razine – kazao je novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

– Rekao sam da će naša politika biti takva da trebamo otprilike imati balans između dama i gospode, da želimo popuniti sve prostore BiH, da možemo pustiti izvršnoj vlasti da program koji donesemo bude osnovna smjernica za njihov rad. Ono što nismo imali u zadnje četiri godine, da Vijeće ministara predlaže rješenja i da znamo da ima jedan koalicijski potencijal da to sve iznese. Ako izvršna vlast nešto predloži da znamo da smo partneri koji neće glasati samo od sjednice do sjednice. Razgovarat ćemo svi sa svakim još uvijek, ali bismo trebali danas dogovoriti o dinamici, vremenskom okviru. Napravit ćemo jedan tim koji će razgovarati o sadržaju dokumenta. Rokovi istječu, vlast bi htjeli imati do kraja ove godine kako bismo započeli s normalnim radom, a i rokovi nas sad obvezuju po Izbornom zakonu BiH – poručio je Čović.

Nikšić o pregovorima s HDZ-om: Postigli smo visoku razinu suglasnosti, dobro smo počeli

– Što se tiče razine BiH, a to se odnosi i na Izborni zakon, o tome nismo danas uopće razgovarali. Konaković dobro zna kako smo ranije i u kojem pravcu razgovarali, a kad je u pitanju treći partner što se tiče Vijeća ministara, kazali ste kakav je rezultat SNSD-a. Imat ćemo razgovore s njima za sedam dana, a isto će načelo biti – programsko. Tada će morati tri strane to uskladiti – zaključio je predsjednik HDZ-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti