ČOVIĆ: Mostar i Travnik urediti po istom modelu

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH, gostovao je u utorak u „Dnevniku plus” s Ognjenom Blagojevićem koji se emitira na TV1. Razgovarali su o SBB-u, DF-u, Vijeću ministara, hrvatskim izborima kao i o Gradu Mostaru.

TV1: Kada je u pitanju uređenje Grada Mostara, rekli ste da ste spremni preslikati uređenje Travnika, te tako pokazati da ste za iste principe. Možete li to pojasniti i jeste li za to?

ČOVIĆ: Mostar je tema koju moramo riješiti kroz Izborni zakon i mislim da ćemo ga rješavati narednih mjesec, dva dana. Jednako kao i Sejdić – Finci, ali i niz drugih tehničkih problema koje u izbornom zakonodavstvu moramo riješiti – izbornog praga, otvorene i zatvorene liste, rokove koje moramo uvažavati, jer mi danas nemamo instrumenta izvanrednih izbora, prijevremenih izbora… To sve moramo ugraditi i to su standardi koje demokratski svijet dugo poznaje. Vrijeme je i kod nas. Što se tiče Grada Mostara, pošto sam njegov građanin i neizmjerno ga cijenim i volim, uvjeren sam da ne smije biti podijeljen. Drugo je načelo da ne treba biti nikakav izuzetak u BiH. Da bi olakšali odnos, pošto je na Mostaru stalno, na neki način, jedan poseban pogled, donose se odluke visokog predstavnika, kao privremene mjere, Statut… I danas OHR kroz svoje instrumente pokušava istražiti što neko dolje misli. Rekli smo, uzmite dvije županije s izraženim multietničkim karakterom – HNŽ i SBŽ, pa da središta – Mostar i Travnik uredimo po istom modelu. Možemo mi riješiti pitanje Mostara na sto načina. Ali vas u jedno mogu uvjeriti, da ćemo u narednih mjesec dana tragati intenzivno za odgovorom i da ćemo ga naći najdalje do kraja januara iduće godine. Mnogo prije lokalnih izbora u oktobru naredne godine moramo imati rješenje, a kako bi mogli provesti izbore u Mostaru. Uvjeravam vas – to neće biti podijeljen grad i neće biti grad slučaj već nakon rješenja u Izbornom zakonu.

Izvor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Prženje na svinjskoj masti ipak je zdravije nego na biljnom ulju

Papa Čoviću: Pozdravite dobre mlade ljude za mene