Srijeda, 6 srpnja, 2022

Čović: Izetbegović vidi da mu je vrijeme isteklo, katastrofa je ako Schmidt bilo što nametne

Pročitajte i ovo

U Mostaru je u petak održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na kojoj je raspravljano o do sada poduzetim predizbornim aktivnostima te o otpočinjanju procesa razgovora oko implementacije zaključaka s izvanrednog sabora HNS-a.

Dragan Čović, predsjednik HNS-a i lider HDZ-a je novinarima ponovio to da sve stranke okupljene oko HNS-a zajedno idu na izbore, a koalicijske sporazume će, kazao je, pripremiti u narednih sedam dana, kao i to da će HDZ BiH predložiti kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Kazao je i da je kolege informirao o pritiscima koji se zadnjih petnaestak dana prave prema Vijeću ministara BiH, pogotovo, prema ministru financija.

Pravi put je, kad je u pitanju naš stav, stav HNS-a dosljedno poštivati zakon, da nitko nema pravo tražiti od bilo kojeg ministra kršenje zakona, što god da je izgovor, kazao je Čović.

Ne treba nam nikakav tumač, dovoljno imamo instrumenata ove države da kažu kad je nešto protuzakonito i vrlo jasno smo se danas opredijelili za to da podržavamo naše institucije i zakone. Vidite kako je ministrica financija FBiH u sudskom procesu već duže vremena zbog toga što je kao ministrica uplatila sredstva za jednoglasnu odluku Vlade da se kupe nečiji respiratori. Dakle, dosljedno poštivati zakon, to se odnosi na ove strane ljude izvana koji nam pokušavaju slati poruke, a jednako tako na političko Sarajevo koje stvara toliku pomutnju, u pokušaju da vodi kampanju kroz jednu takvu tezu. Pitanje je kako će voditi kampanju kad Vijeće ministara usvoji proračun kroz pet-šest dana, rekao je Čović.

Upitan za odluku Ustavnog suda BiH o tome da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, Čović je kazao da će zakazati sjednicu kada odluka dođe, a izrazio je uvjerenje da će na Domu naroda taj prijedlog biti usvojen.

Ono što sam iščitao daje nam za pravo da kažemo da apsolutno ono što smo kazali i na raspravi u Domu naroda, ovo ne može biti na bilo koji način ugrožavanje interesa bošnjačkog naroda, kada je u pitanju prijedlog koji smo dali, kad je u pitanju zakonodavna vlast i Predsjedništvo BiH. Slaže li se netko s idejama, tekstom, načinom, to je nešto drugo, ali nije ugrožavanje vitalnog interesa bošnjačkog naroda. Pogotovo, ljudi koji stalno govore da nije dobro da biraju predstavnike Hrvatima. Naravno, prava blokada je kada nisu došli na sjednicu, a oni su drugi put došli na sjednicu i iskoristili instrument. Pokazat ćemo javnosti da je naš prijedlog dobar, korektan, kroz raspravu u Parlamentu, rekao je.

Čović je, također, odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da je imao sastanak s visokim predstavnikom u BiH.

Dao sam mu vrlo jasan svoj stav da bi bilo katastrofalno i pogrešno bilo kakve odluke nametati kada je u pitanju proračun BiH. Taj dio se ne treba dirati, jer sam, inače, protiv bilo kakvih odluka koje treba nametati od strane institucije visokog predstavnika. Ovaj pritisak koji se pravio zadnjih dana, to sam više, puta kazao, da je zadnjih pet mjeseci par postotaka pritiska bilo u javnosti, mi bismo proračun imali već dva , tri mjeseca, kazao je, prenosi Avaz.

Upitan za komentar u vezi jučerašnje poruke Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Čović je rekao:

Što se tiče džihad politike koja se ugradila u kampanju, ne želim je komentirati ni Izetbegovića ni bilo koga drugog. On o manjinama već duže vrijeme priča, on vidi vrlo jasno da mu je isteklo vrijeme po puno elemenata vođenja politike na način na koji je vodi. Pokušaj prikrivanja kroz građansko ostvarenje unitarnog, a to sam rekao predstavnicima međunarodne zajednice, najbolji put da se sruši BiH. To je najozbiljniji udar na BiH i rušenje ustavnog poretka BiH. To je brutalna izmjena sadašnjeg Ustava BiH. Kada Hrvati govore da će predložiti nekakav preustroj BiH, onda je to antidaytonsko djelovanje, a kada govorimo o građanskom uređenju, a svi vidimo što se krije iza toga kroz komentare svih onih koji su uključeni u kampanju te političke opcije jasno je da njihova vizija vladati BiH i uvesti neke nove standarde ponašanja u BiH, naveo je on.

Rekao je i da “mi imamo dovoljno pravo konzumirati sadašnji Ustav a i predlagati novo uređenje BiH kroz parlamentarnu proceduru”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Čović: Bošnjački političari žele zadržati status quo, mislim da je to put u propast BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Bruxellesu nakon sastanka s povjerenikom za susjedstvo i proširenje EU...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo