Utorak, 29 studenoga, 2022

Čović: HDZ sutra otvara službene pregovore s predstavnicima “osmorke”. Legitimne većine se malo drukčije računaju u Federaciji u odnosu na državnu razinu

Pročitajte i ovo

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je kako od sutra počinju formalni razgovori s predstavnicima drugih političkih stranaka o formiranju vladajućih većina na županijskoj, federalnoj i državnoj razini, te je dodao kako su hrvatski politički predstavnici spremni taj posao okončati do kraja 2022. godine.

Čović je nakon sjednice stranačkog predsjedništva izjavio kako očekuje da će do kraja ovog mjeseca biti konstituirane sve institucije zakonodavne vlasti, odnosno županijske skupštine te entitetski i državni parlamenti.

– Naša želja je da u sljedeća dva tjedna pregovore u potpunosti završimo, ali vidjet ćemo još hoće li to moći zaista biti tako. U tom duhu smo formirali našu strategiju oko Doma naroda Federacije, kako doći do zadovoljavajućeg rješenja za poziciju HDZ-a BiH, odnosno u konačnici za Dom naroda BiH – izjavio je Čović.

Po njegovim riječima, uslijed izmjena Izbornog zakona BiH u određenoj mjeri mijenja se nacionalna struktura pojedinih nositelja funkcija u Federaciji BiH.

– Do sada je normalno bilo da predsjednik Vlade i Zastupničkog doma budu iz istog naroda, a sada to više nije moguće. U svakom slučaju, HDZ BiH s partnerima iz HNS-a je spreman ubrzano implementirati izborni rezultat. Zauzet je stav da to svakako uradimo u ovoj godini, da imamo sve vlade u svim županijama, entitetima i Vijeće ministara, da imamo usvojene proračune na svim ovim razinama, da time pokažemo iskorak u odnosu na postojeće stanje u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti – poručio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Čović je najavio kako će prve službene razgovore imati u utorak u Mostaru s predstavnicima “osmorke”, predvođene SDP-om BiH, Narodom i pravdom te Našom strankom.

– Sutra ćemo imati prigodu čuti kako oni vide ovu situaciju. S naše strane, mi idemo s jasnim ciljem da razgovaramo s onima koji mogu napraviti legitimne većine, jasno je što su to legitimne većine, one se malo drukčije računaju na Federaciji u odnosu na razinu BiH – kazao je Čović.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Vlašić: Koncentrirani smo na prolaz; Pašalić: Fokus je na utakmici

Reprezentacija Hrvatske u treću i posljednju utakmicu grupne faze Svjetskog prvenstva ulazi kao vodeća momčad F skupine s četiri...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo